BiH
0

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Kovačima odata počast šehidima i poginulim borcima

FENA
Predstavnici svih nivoa vlasti, boračkih organizacija, Islamske zajednice, Armije BiH te brojni građani danas su povodom Dana šehida, proučivši Fatihu, Jasin i dovu, odali počast svih šehidima i palim borcima na mezarju Kovači.

Šehidsko mezarje Kovači danas, drugog dana Ramazanskog bajrama, bilo je i uz veliku kišu prepuno građana i članova porodica koji su se ovom prigodom prisjetili najdražih te im, polažući cvijeće i molitvama, odali dužnu počast.

Počast šehidima i palim borcima odali su, među ostalima, i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, premijer Federacije BiH Nedžad Branković, premijer KS Samir Silajdžić, kantonalni i federalni ministri za boračka pitanja, gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac te drugi predstavnici Kantona Sarajevo, Grada i boračkih udruženja.

Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić naglasio je okupljenima kako su Kovači samo jedno od stotinu mezarja i šehitluka u BiH koji čuvaju stotinu hiljada svjedoka o našoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

"Dok ovi svjedoci i stražari budu posjećivani, bit će i nas i naše zemlje Bosne, bit će i naše djece koja će učiti i imati obavezu da dođu ovdje i svjedoče pred njima, kako bismo ih izvjestili dokle smo došli i da li smo dostojni njihova imena", kazao je Cerić.

Svim šehidima je poručio kako naša borba još uvijek nije završena, ona se nastavlja. Jer, postoje oni koji nas tjeraju u neistinu.

"Ali, mi vam želimo kazati da mi znamo istinu, da ste vi bili istina, mi smo istina i naša će Bosna biti istina do sudnjega dana".

I to je naš zavjet, smatra Cerić, da buduće generacije nikada ne zaborave da su šehidi dali svoje živote za ovu zemlju te da su svjedočili o svojoj vjeri i spremnosti da se žrtvuju.

Ocijenio je i da na Kovačima nisu bitne riječi, već pravu težinu imaju osjećanja. To je naša ljubav prema njima i Bosni. Ipak, niko nema pravo da nam zabrani da volimo našu zemlju i kažemo da je ona naša.

"Nisam siguran da smo uvijek dostojni njihova imena i ljubavi kojom su nas obavezali prema nama samima. Veoma je važno da se među sobom ne dijelite, već da budete jedna duša i tijelo – i to je poruka šehida. Nama ovdje nema opstanka ako nismo zajedno", poručio je reis.

On je na kraju podsjetio i na obavezu da se veća pažnja i briga posvete porodicama šehida i poginulih boraca, njihovoj djeci i suprugama.