BiH
103

Učenje i doprinos zajednici: Goraždanski srednjoškolci obnovili dječiji park u Omladinskoj

Piše: E. A.
Vrijedni goraždanski srednjoškolci, učenici Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" najveći dio satova praktične nastave provedu radeći nešto korisno. Ovih dana su angažirani na rekonstrukciji dječijeg parka "Carstvo drugarstva" u Omladinskoj ulici.

Jedan od najmlađih dječijih parkova u ovom gradu nesavjesni pojedinci su devastirali pa je Udruženje "Prijatelji škole" iniciralo akciju podrške da se park popravi i ponovo bude omiljeno okupljalište najmlađih.

"Učenici naše škole na časovima praktične nastave zajedno sa svojim nastavnicima radili su na rekonstrukciji parka za djecu. Željeli smo da malo popravimo i sredimo park. Bio je u groznom stanju, ali smo mi uspjeli sve to da popravimo u našim radionicama i poslije ofarbamo", kaže Aldin Herenda, jedan od učenika.

Rekonstrukcija parka okončana je uz minimalna finansijska ulaganja a postavljeni su i novi, svježe ofarbani i popravljeni rekviziti za igru djece.

"Ovo je nastavak saradnje i pokušaja da naš grad učinimo ljepšim i boljem. Izgleda da je ovo što djeca rade održivije i da se manje uništava. Nadamo se da će se čuvati i štititi jer to radimo zbog mališana ali i da mi nešto naučimo", kaže Admir Kurtović, direktor SSŠ "Džemal Bijedić".

U Udruženju "Prijatelji škole" kažu da sve pohvale idu na račun srednjoškolaca koji pokazuju svima šta zapravo znači i društvena odgovornost a i kako se može biti koristan zajednici na više načina.

"Učenici ove škole zaslužuju veliki respekt lokalne zajednice. Smatram da su jedni od rijetkih koji podržavaju na konkretan i nadasve koristan način razvoj grada i uopšte sam njegov izgled. Ovo sve ne bi bilo moguće bez podrške firmi "Pobjeda-Rudet" i "Prevent". Inicijativa je potekla od roditelja djece koja svakodnevno posjećuju park pa je Udruženje "Prijatelji škole" i pokrenulo realizaciju ove akcije. Ja vas molim da pazite i koristite sprave parka isključivo u one svrhe za koje su sprave namjenjene i molim mlade da se pridržavaju pravila i propisa kada je u pitanju dob djece. Park je namjenjen za djecu manjeg uzrasta, nikako za odrasle", kaže Arijana Dragolj iz Udruženja "Prijatelji škole".

Goraždanskai srednjoškolci su kroz praktičnu nastavu potpuno uredili i obnovili popularno izletište "Rorovi", rekonstruisali su "Most ispod mosta", I postavili eksponate u Omladinskoj ulici, poput ručno izrađene mini centrale po uzoru na onu koju su Goraždani koristili za vrijeme rata kako bi proizveli struju.