RS
0

Učenicima će biti zabranjeno snimanje video klipova u školi

FENA
U školama u Republici Srpskoj učenicima ubuduće neće biti dozvoljeno snimanje video klipova mobilnim telefonima.

To je regulirano Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, koji je danas usvojila Narodna skupština RS-a, trećeg dana zasjedanja u Banjoj Luci.

Također, izmjene i dopune ovog zakona usaglašene su s odredbama Okvirnog zakona o srednjem stručnom obrazovanju i obuci u BiH i Zakonom o obrazovanju odraslih.

Prethodno je entitetski parlament usvojio Zakon o reguliranju cijena, kojim se uređuju načini i uvjeti formiranja cijena, proizvoda i usluga, te mjere koje Vlada može poduzeti u slučaju značajnog poremećaja na tržištu, dok je rasprava o Prijedlogu zakona o zdravstvenoj zaštiti, na prijedlog resornog ministra, odgođena za ponedjeljak kada će se nastaviti skupštinsko zasjedanje.

U Skupštini je prihvaćen i Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o osiguranju i usmjeravanju sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede i sela, kojima se za te namjene regulira izdvajanja za najmanje šest posto domaćih prihoda iz entitetskog budžeta i drugih izvora.

Mehmed Kopić iz SDPBiH tražio je da taj iznos bude osam posto, a da se u slučaju kriznih situacija ta sredstva mogu smanjiti.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS-a Radislav Bratić kazao je da je ovim zakonom predviđeno da se iz budžeta RS-a izdvaja najmanje šest posto za podsticaje u poljoprivredi, a taj okvir može biti i veći.

Prihvaćen je i Zakon o ovjeravanju potpisa, rukopisa i prepisa, a u nastvaku će se razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u osiguranju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Penzijskom rezervnom fondu, te izmjene i dopune Zakona o javnim putevima i drugi zakonski akti.