'Obrazovanje gradi BiH'
0

Učenici zavoda Mjedenica uče o ljudskim pravima

FENA
Udruženje "Obrazovanje gradi BiH" uz materijalnu podršku Ministarstva civilnih poslova BiH i u suradnji sa Zavodom za specijalno obrazovanje i odgoj djece "Mjedenica" započelo je danas realizaciju projekta informiranja učenika Zavoda i njihovih roditelja o ljudskim pravima s posebnim osvrtom na prva djece.

Izvršni direktor Udruženja Jovan Divjak kazao je da će projekt nazvan "Učimo o ljudskim pravima" biti realiziran u deset mjeseci. Cilj je djecu s poteškoćama u psihofizičkom razvoju kroz radionice informirati o ljudskim pravima. Radionice će voditi stipendistice Udruženja Mersiha Tufekčić i Ivona Letić.

Mersiha Tufekčić je projekt menadžerica, a novinarima je kazala da će učenici kroz kreativne radionice, na način kako to oni mogu razumjeti, učiti o zaštiti ljudskih prava u BiH s osvrtom na prava osoba s mentalnom retardacijom, obrazovanju, pravu na socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

Taj projekt je nastavak suradnje Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" i Zavoda "Mjedenica" i oblik je sudjelovanja Udruženja u inkluzivnom obrazovanju.

Današnjem skupu, uime Ministarstva civilnih poslova BiH, prisustvovao je Suvad Džafić koji je naglasio da je za realizaciju tog projekta izdvojeno oko 9.500 KM. Istaknuo je da se tim projektom podržava razvoj obrazovanja u BiH te izrazio nadu da će biti izdvojeno više sredstava za tu namjenu.

Obrazovanje gradi BiH formirano je 1994. godine. Brine o djeci žrtvama rata i pruža moralnu i materijalnu podršku učenicima i studentima da obrazovanjem postanu kvalitetni članovi društva. Udruženje je dosad stipendirano 2.900 djece kojima je podijeljeno više od 28.000 stipendija vrijednosti oko 2.200.000 KM.