BiH
6

Učenici u akciji čišćenja područja općine Centar

FENA
Učenici osnovnih i srednjih škola s područja općine Centar priključili su se eko-akciji ''Očistimo našu općinu Centar''.

Cilj akcije je uređenje okoline i podizanje svijesti o značaju čuvanja životne sredine.

Učenici sedmog i osmog razreda Osnovne škole ''Isak Samokovlija'' su zajedno s pripadnicima Štaba Civilne zaštite Mjesne zajednice ''Marijin-Dvor-Crni Vrh'' i vijećnikom Općinskog vijeća Centar Suvadom Kerlom očistili dvorište i prostor oko škole, dok su učenici svih razreda Osnovne škole ''Vladislav Skarić'' zajedno s profesorima i članovima Štaba Civilne zaštite Mjesne zajednice ''Skenderija-Podtekija'' također učestvovali u današnjoj akciji čišćenja i uređenja dvorišta škole i okolnog prostora.

Na igralištu ''Metalac'' u Gimnazijskoj ulici, između Prve gimnazije i Srednje škole primijenjenih umjetnosti, učenici Prve gimnazije i Osnove škole ''Safvet-beg Bašagić'' su zajedno s volonterima Općine Centar i članovima Štaba Civilne zaštite Mjesne zajednice ''Džidžikovac-Koševo I'' očistili prostor igrališta koje u vrijeme Sarajevo Film Festivala služi kao otvoreno kino.

Polaznici karate škole ''Ippon'', koje je predvodio trener Zijad Sipović, tokom dana su očistili prostor oko FIS-a, park "Mirze Delibašića i Davorina Popovića", kao i parkovske površine kod Vrhovnog suda BiH, Ali-pašine džamije, Predsjedništva BiH, zgrade Kantona i Općine Centar te prostor oko KSC Skenderija.

Nakon jučerašnje akcije čišćenja prostora oko objekta MZ ''Soukbunar'', sekretar MZ Elvis Šatrović je zajedno s pripadnicima mjesnog štaba civilne zaštite posadio ispred spomen-obilježja, koje je smješteno u dvorištu Mjesne zajednice ''Soukbunar'', sedam sadnica ruža i ostalog ukrasnog cvijeća da oplemenili očišćeni prostor.

Sadnice su nabavili sekretar, članovi Savjeta i mjesnog štaba Civilne zaštite Mjesne zajednice ''Soukbunar''.

Tokom dana također su očišćeni prostori oko ambulanti porodične medicine na Mejtašu (Mehmed-paše Sokolovića 13) i Breki (Himze Polovine); oko Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju u ulici Asima Ferhatovića, kao i sportsko igralište u ulici Ismeta Mujezinovića (Breka).

Očišćen je i prostor oko Stomatološkog i Farmaceutskog fakulteta te objekata mjesnih zajednica ''Hrastovi-Mrkovići'' (Panjina kula 78) i ''Marijin-Dvor-Crni Vrh'', kao i oko spomen-obilježja ''Debelo brdo'' i sportskog igrališta u Trebevićkoj ulici na Soukbunaru, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.