Human gest
1

Učenici Treće osnovne škole Ilidža darovali paketiće, garderobu i igračke

Klix.ba
Učenici Treće osnovne škole Ilidža pokazali su koliko je njihovo srce humano tako što su prikupili poklone za štićenike Zavoda za zaštitu djece i omladine Pazarić. Učenici su darovali paketiće, ali i garderobu i igračke.

"Nismo se iznenadili kada smo vidjeli koliko se djece odazvalo pozivu koji smo im poslali. Naime, preko školskog razglasa učenicima smo prenijeli ideju o darivanju štićenika Zavoda, nakon čega su učenici sa oduševljenjem donosili poklone, paketiće, slatkiše, igračke. Neizmjerno je zadovoljstvo vidjeti dijete koje sa osmijehom daje slatkiše drugom djetetu. Smatram da je upravo to jedan od čimbenika dobrog odgoja – usaditi pozitivne vrijednosti i probuditi humanost u djeci", rekla je Amela Tinjak, pedagogica škole i inicijator ove akcije.

Međutim, ovo nije sve što su učenici ove škole darovali štićenicima Zavoda. Naime, učenici su im izveli i predstavu "Snježna kraljica“ autorice Nermine Usejnovski.

"Veliko je zadovoljstvo vidjeti osmijeh na licima onih kojima je osmijeh najpotrebniji, a ono što mi je svakako bilo posebno jeste zadovoljstvo mojih učenika koji su izveli predstavu. Mislim da će oni od danas svijet gledati drugim očima", rekla je Nermina Usejnovski.

Sigurni smo da su štićenici Zavoda uživali u ovoj predstavi, što se vidi i na fotografijama, ali i učenici koji su upoznali jedan drugi svijet.

Ali prikupljanje poklona nije jedno što se dešavalo u Trećoj osnovnoj školi, oni su, na kraju ovog polugodišta, počašćeni nečim jako lijepim, kao da im se njihova humanost vratila. Naime, u četvrtak, 27.12. 2012. godine održan je "čas lektire“. To je projekat čiji je autor Fuad Kovač u čijoj su poeziji učenici uživali, ali i u poeziji Mirsada Bećirbašića i to sve uz taktove gitare, koju je svirao Senad Bostandžić.

"Projekt 'Čas lektire' je i književni i edukativni i obrazovni. Njegova realizacija u osnovnim školama, u ovoj slučaju, općine Ilidža, konkretnije u Trećoj osnovnoj školi, prvenstveno ima za cilj druženje sa učenicima, posebno nižeg uzrasta, i sa osnovnom temom - knjiga. A sve to uz čitanje pjesama, recitacije, razgovor sa učenicima, pjesmu i igru. Ne želim biti subjektivan, ali sam primijetio da koliko-toliko uspijevamo ovim projektom zaintrigirati djecu kako bi se još neko od njih odlučio da svrati u školsku biblioteku i pročita knjigu. Jer ona učeniku može mnogostruko pomoći - da bude koristan član našeg društva. Kao rezultatda je ovo dobro što radimo, iz općine Ilidža dobili smo pozitivne signale da s početkom drugog polugodišta nastavimo realizaciju ovog projekta i u preostalim osnovnim školama ove Općine. Sretan sam zbog toga" rekao je Fuad Kovač, autor projekta

"Knjiga je najbolji prijatelj, to svi znamo, i veliko nam je zadovoljstvo bilo što su to našim učenicima pokazali upravo naši gosti. Učenici su uživali, zainteresovali se i sigurna sam da će, uz ove praznike, uzeti i pročitati bar nekoliko stihova", rekla je direktorica škole, Fatima Habota.

Pored razgovora sa piscima učenici su čitali i svoju poeziju, te znatiželjno gledali reakcije gostiju. Učenici su, gostima u čast, pripremili mali program u kojem recitovali i pjevali. Prvačići su otpjevali pjesmu jednog do gostiju, što je svakako bio jedan od najzanimljivijih momenata ove manifestacije.

"Jesu mali, ali učenici prvih razreda jako su zainteresovani za druženje. Nije im puno trebalo da nauče pjesmu Volim te, autora Mirsada bećirbašiča, te su sa zadovoljstvom izgovarali ove, njima jako poznate, riječi", rekla je Irma Pašić, učiteljica.

"Druženje učenika sa pjesnicima uvijek je poseban događaj, posebno za one učenike koji pišu, a takvih je jako puno, jer oni u njima vide upravo ono što bi nekada željeli postati. Upravo je zbog toga bilo veliko zadovoljstvo orgaizovati ovo druženje", rekla je Nermina Usejnovski, koordinatorica Projekta za Treću osnovnu školu.

Koliko su komunikativni, učenici su pokazali i zanimljivim odgovorima koje su davali gostima. Bili su jako sretni što su dobili knjige za svoje odgovore, pokazali se da su veoma društveni i zainteresovani za čitanje, ali i pisanje.