Dobili podršku Inzka
0

Učenici Treće gimnazije u Sarajevu spašavaju Zemaljski muzej

Klix.ba
Učenici Treće gimnazije iz Sarajeva odlučili su pokrenuti akciju za spas Zemaljskog muzeja i napraviti akcioni plan za rješenje ovog problema. U tome su dobili podršku Međunarodne zajednice u BiH.

Predstavnici inicijative i III6 razreda Treće gimnazije nedavno su održali sastanak sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom.

"Pri izradi ovoga projekta, uputili smo apel mnogima, ali jedan od rijetkih koji se odazvao i izdvojio svoje dragocjeno vrijeme za nas, bio je visoki predstavnik Valentin Inzko. On je pročitao naš akcioni plan, dopunio ga svojim idejama i pružio nam punu podršku te obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako binaš akcioni plan proslijedio organima nadležnim za ovaj problem", istakli su učenici.

Dodali su da su razgovarali i sa Inzkovom pravnom savjetnicom koja im je pojasnila u kojem smjeru trebaju da krenu i gdje da traže rješenje problema.

"Međutim, mi ovdje ne namjeravamo stati. Ovo je tek početak našeg projekta i mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da vlast shvati kako muzej nije samo još jedna u nizu sarajevskih zgrada, već kulturna institucija koja je za 125 godina svog postojanja postala simbol kolektivnog duha Sarajeva", istakli su učenici.

Vrijedni učenici su sami napravili web-stranicu i elektronsku peticiju koju svi građani mogu potpisati putem svog Facebook računa ili putem e-maila.

Za nešto više od 48 sati uspjeli su prikupiti preko 1000 potpisa. Njihovu web-stranicu možete pogledati na www.spaszamuzej.info.