BiH
2

Učenici Srednje medicinske škole Jezero protestovali: Ne damo prof. Sućesku

Klix.ba
Grupa učenika Srednje medicinske škole Jezero u Sarajevu protestovala je danas od 13 sati ispred zgrade škole u znak podrške profesoru sporta Kenanu Sućeski zbog, kako su naveli u pozivu, 'uručenog otkaza'.

"Profesor je omiljen među učenicima i stekao je veliko poštovanje učenika Srednje medicinske škole Jezero. Naime, iz svima nepoznatog razloga otkaz je dobio profesor koji to najmanje zaslužuje. To je jedini profesor koji nas uvijek dočeka sa osmijehom na časovima, koji kaže da je uvijek tu za nas, da mu se obratimo za bilo koji problem i koji zaista tako misli i pridržava se toga", napisali su učenici u pozivu na Facebook stranici za podršku profesoru Sućeski.

Mnogi učenici su zbog protesta izostali sa nekoliko časova, a tačan broj bit će poznat nakon što profesori pogledaju spiskove iz dnevnika. Direktorica škole dr. Jasminka Kulić kazala je kako profesori i uprava škole nisu znali tačan razlog protesta učenika te da su informacije o tome saznali putem društvenih mreža.

"Djeca su dobila netačne informacije i digla su se. Mi smo obavijestili roditelje i Ministarstvo obrazovanja KS, a imali smo i pojačan nadzor škole. Profesor je i dalje u radnom odnosu, a u svim ostalim detaljima nadležna je inspekcija rada. Djeca ne trebaju znati ko ima pravo na radni odnos, to je problem inspekcije", kazala je Kulić za Klix.ba.

Direktorica je razgovarala sa učenicima, nakon čega su se počeli razilaziti. Večeras zasjeda školski odbor, nakon čega će biti poznato više detalja o cijelom slučaju.