BiH
249

Učenici škole "Osman Nakaš" pod budnim okom policije 24 sata dnevno putem videonadzora

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Osnovna škola "Osman Nakaš" prva je obrazovna ustanova u Kantonu Sarajevo koja je dobila videonadzor uvezan sa Policijskom upravom Novi Grad. To znači da će pokušaj činjenja bilo kakvog nedjela biti velikom brzinom sankcionisan, a počinilac kažnjen. Samim tim, djeca i nastavnici će imati veću sigurnost u školama.

Videnadzor je postavljen u sklopu projekta Borba protiv maloljetničke delinkvencije MUP-a KS.

"Mi smo ponosni na ovaj projekt. Ovo povećava stepen sigurnosti naše djece u osnovnim i srednjim školama. Svi su to prihvatili i traže da se uradi i u drugim školama. Mi smo podijelili 25 ručnih detektora i jedna detektor vrata Trećoj gimnaziji. Želimo povećati sigurnost i ovo je trenutak kada se s riječi prešlo na djela", rekao je Nermin Pećanac, ministar unutrašnjih poslova KS.

Osam "policijskih očiju"

U osnovnoj školi "Osman Nakaš" postavljeno je osam kamera koje su povezana s Trećom PU koji sada imaju uvid u dešavanja u i oko škole 24 sata dnevno. Do kraja naredne godine, planirano je da se videonadzorom pokriju sve škole kako bi postala sigurnija mjesta. Kamere su postavljene i u školama Grbavica 1 i Vrhbosna, ali još nisu uvezana s policijskim upravama.

"Mi imamo svoj nadzor već pet-šest godina koje nam je doniralo Ministarstvo obrazovanja, a mi smo kupili još nekoliko kamera. Sada imamo i ovaj videonadzor. Zahvaljujući tome i u prošlosti smo otkrili počinioce manjih tuča i krađa. Djeca znaju da su posmatrana i kamere imaju efekta. Smatram da svaka škola treba imati videonadzor", rekla je Aida Mikić, direktorica OŠ "Osman Nakaš".

Svu opremu montirala je firma Securitas koji su to učinili besplatno. Škole su povezane s policijskom upravom posebnom zaštićenom internet konekcijom,.

Na području općine Novi grad kamerama pokriveno deset lokacija

"Postavljanje videonadzora je aktuelno. Na početku smo imali samo dvije kamere i pokrivali smo Općinu novi Grad i PU Novi Grad, sada smo to proširili. Posebna pažnja posvećuje se školama i tu su policijski službenici bili prisutni, a sada njihov broj možemo smanjiti zahvaljujući videonadzoru. Kamere će pomoći u značajnoj mjeri policajcima da se stanje sigurnosti održi u najboljem redu", rekao je Vahid Ćosić, komesar MUP-a KS.

Na području općine Novi Grad videonadzorom je pokriveno 10 kritičnih lokacija koje se snimaju 24 sata dnevno, a snimci se arhiviraju do 20 dana unazad.

"Treća Policijska uprava ima osnovi zadatak da stvori na području naše najmnogoljudnije općine uslove da bi građani ove lokalne zajednice mogli normalno živjeti i raditi. Ove kamere su svakako značajan koraj prevencije ali i represije. Sa psihološkog aspekta kada je neki videonadzor postavljen na određenom prostoru, izvršilac bilo koje nezakonite radnje će dobro razmisliti i odlučiti to ne uraditi na tom prostoru i to je vid prevencije. Videonadzor znači i bržu reakciju policije, te dokumentovanje nezakonite radnje", rekao je Milorad Bašić, načelnik PU Novi Grad.