BiH
0

Učenici škole "Avdo Smajlović" prvi dan u toplim učionicama

FENA
Prvi dan nastave u drugom polugodištu Osnovne škole "Avdo Smajlović" u Buča Potoku učenici su proveli u toplim učionicama.

"Oko 1.000 učenika pohađa školu i ona je najbrojnija u općini Novi Grad. S obzirom na to da je zgrada bila montažnog tipa, bilo je teško raditi, ali nakon Projekta utopljavanja situacija je puno bolja", rekao je Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, koji je danas sa sekretarom Federalnog ministarstva prostornog uređenja Adnanom Efendićem posjetio školu.

Projekt su zajednički finansirali Općina Novi Grad i Federalno ministarstvo prostornog uređenja, a vrijednost projekta je 170.000 KM.

Načelnik Efendić je dodao da je Općina s Federalnim ministarstvom prostornog uređenja potpisala sporazume za tri škole, „a ovo je prva od tih škola, sljedeća je “Umihana Čuvidina”u Boljakovom Potoku, a potom i Škola „Mak Dizdar“ na Otoci. Na tim školama imamo rekonstrukciju krova, fasade, zamjenu prozora“.

Naglasio je da je u toku procedura za izbor ponuđača, te kada ta procedura bude završena krenut će se izvođenje radova.

"Bosna i Hercegovina je preuzela obavezu utopljavanja javnih objekata, a za ovaj projekt Federalno ministarstvo je izdvojilo 50.000 KM sufinansiranja, a isto će izdvojiti i za ostale objekte", rekao je Efendić.

Dodao je da je putem projekta utopljavanja urađeno 10 objekta u različitim općinama po kantonima, a planiran je nastavak projekta i u ovoj godini.

Direktor Osnovne škole „Avdo Smajlović“ Azem Gušić je zahvalio općini i ministarstvu koji su realizirali projekt i rekao da se efekti utopljavanja već osjećaju smanjenjem potrošnje plina a zagrijavanje je daleko bolje nego prije.