BiH
32

Učenici osnovih škola sa područja Ilidže posjetili Tunel spasa

Klix.ba
U povodu obilježavanja Dana Općine Ilidža od 25 do 27. marta 2015. organizovana je posjeta učenika devetih razreda osnovnih škola sa područja općine Ilidža Tunelu spasa.

Posjeta je organizovana u sklopu 22. godine od puštanja u funkciju Tunela spasa, te projekta “Dani otvorenih vrata Spomeničkog kompleksa-Tunel spasa.“

"Smatramo da na ovaj način razvijamo ljubav prema domovini, a učimo ih i šta se događalo u ratnom periodu o kojem u udžbenicima nema ništa. Želimo da bar na jedan sat vizuelno vide kako se borilo za preživljavanje. Ujedno želimo ovim projektom podsjetiti naše učenike da nikad ne trebaju zaboraviti šta se ovdje dešavalo i žrtve koje su pale", kazao je pomoćnik načelnika za obrazovanje, kulturu, sport i informisanje Denis Muhović.

Učenicima je prikazan dokumentarni film o Tunelu spasa, pogledali su muzejsku postavku i poslušali čas o dešavanja iz historije BiH u periodu 1992-1995.

"Ovo je bio spas za građane. Zadivljen sam onim šta sam vidio kako su ljudi preživljavali. Od roditelja sam nešto čuo, u školi su pričali, a evo danas sam vidio. Ono što me najviše dojmilo je prolazak kroz autentični dio Tunela spasa", rekao je Zejd Parić učenik Pete osnovne škole.

Ovaj projekat finansira Općina Ilidža, a Tunel spasa tebalo bi posjetiti 700 osnovaca.