Akcija "Volontiraj-kreditiraj" u BiH
0

Učenici oduševljeni prvim radnim danom u firmama i institucijama

Piše: M. Beker
Oko 2.000 učenika iz 135 srednjih škola BiH zamijenilo je danas školske klupe radnim mjestom u institucijama i firmama u okviru projekta "Volontiraj-kreditiraj" i Socijalni dan, te su imali priliku vidjeti kako se zaposleni nose sa svakodnevnim poslovnim obavezama.

Edina Nezirić iz Srednje škole "Jablanica" radila je u Općini Jablanica na mjestu sekretarice načelnika. Iako to nije ono čime bi se voljela baviti, Edina je u razgovoru za Klix.ba kazala kako je prezadovoljna.

"Dali su mi da radim i osjetim kako je to biti na toj funkciji. Sekretarica me je nekoliko puta ostavljala samu, tako da sam se javljala na telefon", rekla je Edina koja nakon završene gimnazije planira upisati Farmaciju.

Ovo je bio zabavan dan i za sarajevskog srednjoškolca Alema Hamzića koji je radio u Elektroprivredi BiH, u njihovoj poslovnici u općini Stari Grad.

"Ljudi su zaista fini i dali su sve od sebe. Dosta sam toga naučio", napisao je na Facebook profilu Hamzić.

Ozbiljnost radne obaveze iskusila je i Tuzlanka Aiša Hujdur iz Gimnazije "Ismet Mujezinović", koja je radila u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona. Raspoređena je na pravni odjel u kancelariju sa advokatima.

"Radila sam na aplikacijama i unosila neke podatke na računaru. Iako su me kolege zvale da izađem ranije, ja nisam htjela već sam ostala dok nisam završila sa poslom", rekla je zadovoljna Aiša za Klix.ba, dodavši kako je to radno mjesto na kojem bi željela raditi kada završi sa školovanjem.

I njen gimnazijski drug Kemal Nedžibić učestvovao je u današnjoj akciji. Radio je na Kantonalnoj televiziji TK kao novinar u Obrazovnom programu.

"Ujutro sam prisustvovao kolegiju na kojem sam vidio kako počinje jedan novinarski dan. Potom smo otišli do Pedagoškog zavoda gdje smo snimili učenike kako rade i obavili razgovor s njima, a onda smo otišli do jedne osnovne škole i snimili priredbu. Pokazali su mi kako se radi razgovor i anketa za televizijski prilog i zaista sam puno toga naučio", rekao je Kemal koji sebe vidi kao budućeg novinara.

Učenica Mješovite srednje škole "Đuro Radmanović" u Bosanskom Novom Nataša Stupar danas je radila u tamošnjem Vodovodu i Kanalizaciji.

"Obišli sam sve službe i odjele, te su nam uposlenici objašnjavali šta i kako rade. Također, dali su nam na uvid dokumentaciju preduzeća, a onda smo otišli na razgovor sa direktorom koji je bio jako ljubazan", kazala je Nataša za Klix.ba nakon što je, obavljajući i posao koordinatora, poslije svojih radnih obaveza obišla sve učenike u Bosanskom Novom koji su danas također radili.

Prema komentarima na Facebook stranici organizacije InfoHouse, koje je zaslužna za implementaciju ovog projekta, najzabavnije je bilo sarajevskom učeniku Mirzi Sadikoviću koji je radio kao službenik BH Airlinesa.

"Bio sam na pisti i u avionu, razgovarao sam sa pilotima. Najviše mi se svidio pristup pisti i avionu jer nikad ranije nije imao priliku biti tu", rekao je Mirza.

Srednjoškolci su danas zaradili po 20 KM, a taj novac će biti uplaćen na zajednički projektni račun. Sutra se vraćaju u školske klupe, a čeka ih edukacija o tome kako napisati projekt za unapređenje svoje lokalne zajednice.

"Projekte će prezentirati u Sarajevu u martu, kada će dobiti do 2.000 KM za realizaciju tih ideja", kazala je ranije Dalila Bavčić, koordinatorica Socijalnog dana.