BiH
662

Učenici Medicinske škole pri KŠC-u u Sarajevu ostaju bez školske zgrade

Piše: Š. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Učenici Srednje medicinske škole pri Katoličkom školskom centru Sveti Josip u Sarajevu novu 2016/2017. školsku godinu počet će u prostorijama zgrade KŠC-a na Mejtašu. Ova odluka uslijedila je nakon dugogodišnjih nagomilanih problema vezanih za zgradu u kojoj se do sada odvijala nastava Srednje medicinske škole.

Srednja medicinska škola pri KŠC-u u Sarajevu bit će premještena u zgradu na Mejtašu, potvrdio je ravnatelj Mario Ćosić. Do sada se nastava Medicinske škole izvodila u zgradi u Šenoinoj ulici, kojom upravlja Vrhbosanska nadbiskupija.

Kako nam je ispričao ravnatelj Ćosić, jedan od razloga premještanja škole je i rezanje troškova koje provodi Kantonalno ministarstvo obrazovanja, ali glavni razlog preseljenja 220 učenika i 30 djelatnika Srednje medicinske škole pri KŠC-u jesu neriješeni sporovi u vezi sa zgradom i školskim dvorištem.

"Oštećen je krov. Zgrada pomalo prokišnjava, a jedan od glavnih razloga i motiva je dugogodišnje nerješavanje spora vezanog za parking prostor koji je bio predviđen za školsko dvorište, a pripada zgradi. Godinama se pokušava vratiti školsko dvorište, a često imamo i primjedbe na račun djece od stanara iz okolnih haustora, čak su slali i prijave policiji, jer im smetaju djeca koja stoje oko zgrade u kojoj pohađaju nastavu", rekao je Ćosić.

Zgrada KŠC-a, prema njegovim riječima, ispunjava uslove te će u popodnevnoj smjeni sasvim dobro funkcionisati odvijanje nastave i u gimnaziji i u osam odjeljenja medicinske škole.

Zgrada u Šenoinoj ulici je u vlasništvu Sestara milosrdnica iz Samostana sv. Vinka, a njom trenutno upravlja Nadbiskupija vrhbosanska koja je i počela proces povratka zgrade i parking prostora, međutim, ne postoje sredstva za daljnju borbu.

"Osnivač je pokrenuo premještanje škole u zgradu KŠC-a na Mejtašu iz sigurnosnih razloga, odnosno radi zaštite djece", dodaje ravnatelj.