BiH
165

Učenici KŠC-a Sv. Josip: Želimo dio papinog duhovnog bogatstva uzeti samo za sebe

FENA
(Foto: FENA)
Učenici i profesori Katoličkog školskog centra "Sv. Josip" u Sarajevu su vrlo ponosni što papa Franjo posjećuje upravo njihov grad, a kako kažu, nadaju se da će iz njegovog velikog duhovnog bogatstva uzeti dio samo za sebe.

Prvenstveno žele biti dio tima koji će dočekati papu i zbog toga su odlučili da organizirano odu na svetu misu koja će biti održana na stadionu Koševo.

"Oko 1.700 učenika i profesora žele prije svega profitirati duhovno. Pješke ćemo otići na stadion, a za tu priliku smo štampali i svoje majice s papinim znakom i logom te školskim geslom 'Semper Magis' što znači 'uvijek više'", kazao je u razgovoru za Fenu direktor KŠC-a Sarajevo Ivica Mršo.

Također, učenice iz školske plesne skupine nastupit će pred papom tokom njegovog susreta s mladima u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih "Ivan Pavao II, a za taj događaj marljivo i vrijedno vježbaju već mjesecima.

Da su učenici uzbuđeni, govori i činjenica da su napisali himnu povodom papinog dolaska "Stopama mira", a oko 200 učenika učestvovat će u bdijenju mladih koje će biti upriličeno u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Stupu uoči dolaska pape.

Veliki broj učenika se odlučio i na volonterski rad te će pomagati hodočasnicima da se snađu tokom posjete Sarajevu, a žele pomoći i u čišćenju stadiona nakon svete mise.

Učenica trećeg razreda gimnazije Asia Četković kaže da je ponosna što papa dolazi upravo u njen rodni grad.

"Drago mi je što će Sarajevo taj dan biti centar svijeta, a papin dolazak doživljavam kao pomirenje razdijeljenosti", kazala je.

Učenica drugog razreda Martina Jozinović istakla je da se raduje organiziranom odlasku na svetu misu, na koju će kako kaže, ići pjevajući glasno.

"Papin dolazak za mene predstavlja duhovu obnovu i sakupljanje snage da idem dalje", poručila je.

Pedagogica KŠC-a Ivana Katavić kazala je da su učenici i profesori škole organizirali i misu u školskoj crkvi "Kraljice svete krunice" na kojoj će se pomoliti da posjeta pape Sarajevu prođe u najboljem redu te da Božji blagoslov proprati taj događaj.

Smatra da je njegov dolazak za profesore i učenike jedan od najradosnijih i značajnijih događaja u posljednje vrijeme te da se nadaju nadahnuću i vjeri.

"Papa Fanjo svojom pojavom i porukom koju šalje donosi poticaj i motiv za radosno življenje što ovoj zemlji itekako treba", poručila je pedagogica Katavić.

Dodala je da svi željno čekaju poruku pape iz čega će iscrpiti poruku za svoj život i rad. Direktor Ivica Mršo kazao je da u BiH postoji sedam katoličkih školskih centara i 14 škola koje pohađa oko 5.000 učenika.

Podsjetio je da je škola osnovana u vrlo teškom uvjetima još ratne 1994. godine. Kako kaže, prvog dana osnivanja KŠC-a, nastava je bila odgođena zbog prekomjernog granatiranja Sarajeva.

"Želimo predstavljati znak nade da je i ovoj zemlji moguće imati normalnu školu. Isto tako želimo biti znak osporavanja svim onim ideologijama koje kažu da ne trebamo i ne možemo živjeti zajedno. Bili smo to i u ratu, a to želimo biti i danas", poručio je Mršo.

Dodao je da veliki broj političara zloupotrebljava divne ideje multikulturalnosti, multireligioznosti i tolerancije te da smatra da je to danas u BiH samo "mrtvo slovo na papiru".

Ističe da KŠC uistinu njeguje takve ideje, ne zbog političkih bodova, već isključivo zbog djece koja pohađaju tu školu.

"Nama jeste osnivač Katolička crkva, ali više od jedne trećine đaka nisu katolici. Prvenstveno odgajamo i obrazujemo djecu i ne smatramo sebe "bosanskim loncem", već pokušavamo usaditi djeci ideju da različitost ne smije biti zapreka da živimo i radimo zajedno", objasnio je.

Dodao je da učenici mogu birati između konfesionalne vjeronauke u što spada katolička, islamska, protestantska, a uskoro i pravoslavna vjeronauka te alternativnog predmeta Moral, etika i duhovnost.

Kaže da se u ovoj školi djeca nikada nisu potukla zato što je neko Hrvat, a neko Bošnjak ili pripadnik bilo koje druge nacije.

"Tukli su se oni radi sendviča i svojih stvari, ali zbog vjere, nikada. Pokušavamo praviti svijet bez predrasuda", istakao je Mršo.

Za njega kao katolika i direktora škole, dolazak pape znači mnogo te se nada da će donijeti duhovne plodove.

"Stavljeno u kontekst države, nažalost, i zemlja i društvo prolaze kroz svoju krizu u svakom pogledu i s te strane me raduje njegov dolazak. Preispitujem se koji su bili plodovi dvaju posjeta svetog Ivana Pavla II i ne bih volio da posjet pape Franje bude samo spektakl", poručio je.

Nada se, kako kaže, da će dolazak pape pomaći i neke druge stvari, jer su ljudi umorni i od sebe, političara, države, vjere i svih zloupotreba koje se dešavaju Bosni i Hercegovini posljednjih 20 godina.