Gornji Vakuf/Uskoplje
15

Učenici kritikovali i postavljali pitanja kandidatima za načelnike

Klix.ba
Foto: zasvakodijete.ba
Foto: zasvakodijete.ba
U otvorenom dijalogu sa predstavnicima općine, policije i kandidatima za općinskog načelnika osnovci Gornjeg Vakufa/Uskoplja u sklopu serije javnih rasprava „Općine-prijatelji djece“ u okviru UNICEF-ovog programa „Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece (SPIS)“ postavili su brojna pitanja i pokrenuli rješenje gorućih problema s kojima se djeca ove općine susreću.

Pred djecom su se u Gornjem Vakufu/Uskoplju našli kandidatkinja za načelnicu Adnana Karalić (SBBBiH), kandidat za načelnika Tvrtko Krajina (HDZ BiH), nositelj liste HDZ-a za Općinsko vijeće Božo Perić, predstavnik općine Branko Matijanić te predstavnik policije Alkavaz Milanović. Tribinom je moderirala novinarka Milka Tokić.

Djeca su najviše pitanja imala kad je u pitanju prevoz do škole. Žalili su se na red vožnje zbog kojeg često moraju poslije završene škole čekati autobus po sat vremena, požalili su se i na činjenicu da se nerijetko desi da vozači budu alkoholizirani, te na skupe i neusklađene cijene prijevoza spomenuvši kako se desi da u istoj porodici jedno dijete plaća 25, a drugo 40 maraka, saopćeno je organizator.

„U općini nismo bili upoznati sa mnogim problemima koje ste nam sad iznijeli, i odmah ćemo uputiti dopis autoprevozniku oko vaših problema“, obećao je djeci predstavnik općine Branko Matijanić.

Djeca su postavljala konkretna pitanja, a nisu se ustručavali ni postaviti potpitanja i kritizirati ukoliko nisu bili zadovoljni odgovorom:

„Kazali ste nam kako u gradu imamo četiri sportske dvorane, ali dvorana naše škole je u takvom stanju da je ja ne bih nazvala dvoranom. Sala prokišnjava, parket je u groznom stanju i ne smijemo trčati da nam ne zapinje, nemamo opreme, prozori su grozni“, požalila se Lidija iz OŠ „Uskoplje“, a Ivana se požalila na glavnu gradsku ulicu koja je zakrčena nepravilno parkiranim vozilima koja djeci ometaju prolaz do škole.

Dječaci iz mjesta Bistrica požalili su se na tenzije između djece različitih nacionalnosti gdje jedni drugima onemogućavaju igru, a Tomislav iz mjesta Batuša kazao je kako u njegovom mjestu takvih problema nema jer su se dogovorili oko termina korištenja zajedničkog igrališta, a kaže i kako nerijetko igraju zajedno nogomet.

Kao veliki problem djeca su istakla nepostojanje rasvjete u školskom dvorištu u kojem se okupljaju ovisnici, i od predstavnika općine, policije i kandidata dobili su konkretna obećanja da će se to što skorije riješiti, a pozvali su ih da se ubuduće, ko god bio načelnik, obraćaju općini i traže rješavanje njihovih problema, saopćeno je.

„Djeco, kritikujte vlast ko god bude izabran, kritikujte i nas policajce, tražite bolje, i tako ćemo zajedno kreirati okruženje u kojem ćete uživati u djetinjstvu i školskim danima“, kazao je predstavnik policije Milanović.

Javne rasprave na terenu realizira partner projekta „Infohouse“, a do 5. oktobra pred djecom će se naći i kandidati za načelnika općina Čelinac, Derventa, Gacko, Kupres, Mrkonjić Grad, Posušje, Prnjavor, Velika Kladuša te Brčko distrikta.

Projekat “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini” zajednički je projekat EU i UNICEF-a.

Evropska unija finansira ovaj projekat od 2008. godine iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 4,1 miliona eura. Cilj projekta je da pomogne u izgradnji sistema koji će osigurati adekvatnu politiku socijalne zaštite te socijalnu zaštitu i inkluziju djece i njihovih porodica.