Ispratio ih premijer
0

Učenici i nastavnici iz Sarajeva u posjeti Srebrenici

Sarajevo-x.com
Memorijalni kompleks u Potočarima posjetit će danas 40 učenika ekološke sekcije Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti Sarajevo i njihovih nastavnika. Oni će odati počast žrtvama genocida, ali se i upoznati sa prirodnim ljepotama i kulturno-historijskim znamenitostima Srebrenice.

Ovim povodom osiguran im je prijevoz i nekoliko paketa sokova za obilazak planiranih lokacija, a sam premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić jutros je lično ispratio učenike.

  Ističući značaj njihove posjete ovom gradu,  premijer Mehmedić kazao je kako je ovo način da mlade generacije steknu realna saznanja o našoj bližoj prošlosti i tragičnim dešavanjima vezanim za masovna stradanja civila Srebrenice u julu 1995.godine. Ovakve posjete, prema njegovim riječima,  trebale bi biti češće organizovane. 

  "Činjenica da ova djeca već četvrti put odlaze u Srebrenicu i prisustvuju historijskom času o stradanju nedužnih civila treba biti primjer svima nama kako jedino usvajanjem istinitih historijskih činjenica gradimo znanje, ali i sigurnost da se ono što se desilo u Srebrenici više nikada ne ponovi", kazao je ovom prilikom premijer Mehmedić.