BiH
28

Učenici devetih razreda OŠ Saburina konačno dobili svjedočanstva

Piše: M. N.
Učenici IX-2 razreda s razrednicom Mirzetom Bašić
Učenici IX-2 razreda s razrednicom Mirzetom Bašić
Učenici devetih razreda sarajevske OŠ Saburina koji nisu primili svjedočanstva kada i njihove kolege iz drugih osnovnih škola u KS zbog problema sa pečatom i potpisom, konačno su jučer ujutro dobili dokumente s kojima se mogu upisati u srednje škole.

Podsjetimo, problem je nastao iz dva razloga - direktor Rešad Fočo je smijenjen na samom kraju školske godine, a pečate je navodno otuđio sekretar škole Sead Ćupina, tako da svjedočanstva nisu mogla biti ovjerena.

Kako nam je rekla nastavnica Mirzeta Bašić, svečana podjela svjedočanstva organizovana je jučer ujutro, a neki učenici su svoje dokumente preuzeli i noć prije. Svi su vrlo sretni i zadovoljni, a učenici devetih razreda konačno mogu predati svoje dokumente u srednje škole koje žele upisati.

Pečati, koji su se nalazili u Tužilaštvu KS koje istražuje ovaj slučaj zbog prijava protiv sekretara, vraćeni su, po dogovoru ove institucije s premijerom KS Elmedinom Konakovićem i Ministarstvom obrazovanja KS, a svjedočanstva je potpisala v. d. direktora Meliha Parla.

U Tužilaštvu KS je formiran i predmet, a kantonalni ministar obrazovanja i nauke Elvir Kazazović kazao je kako postoje indicije da će biti podnesene krivične prijave protiv više osoba "koje su vlastite interese stavile ispred interesa djece".

Rok za predaju dokumenata u pravom upisnom roku je do 1. jula, dok je drugi konkursni rok 11. jula, a dokumenti se mogu predati do 13. jula.