BiH
97

Učenici Centra "Vladimir Nazor" iz Istanbula donijeli nova prijateljstva

Anadolija
Grupa učenika i nastavnika Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor" iz Sarajeva učestvovali su na 8. Internacionalnom festivalu “Osmijeh djece” u Istanbulu, a po povratku u Sarajevo nisu krili radost i sreću zbog druženja sa prijateljima iz brojnih zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Organizator Festivala, Asocijacija za cerebralnu paralizu Republike Turske, i ove godine je pozvala nastavnike i mališane Centra “Vladimir Nazor” da i po osmi put uzmu učešće, što je realizirano donacijom turske kompanije Turkish Airlinesa koja je obezbijedila besplatne avionske karte za učesnike i nastavnike.

Sarajevski mališani od 6. do 9. razreda osnovne škole su sa svojim nastavnicima u Istanbulu proveli četiri dana, a po povratku na sarajevski aerodrom o njihovoj radosti zbog putovanja najbolje su govorili osmijesi na njihovim licima.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Direktor Centra Zulfo Ahmetović je istakao tešku finansijsku situaciju u BiH i zahvalio turskoj ambasadi i donatoru Turkish Airlinesu, koji su omogućili putovanje.

"Ovaj Festival jako je važan da pokaže mogućnosti djece sa posebnim obrazovnim potrebama, a mi smo promovirali rad ustanove, grad Sarajevo i državu BiH. Ovaj Festival daje djeci mogućnosti da steknu nova iskustva, da upoznaju drugu djecu iz drugih zemalja, što je i osnovna ideja Festivala”, kazao je Ahmetović.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

U kratkom razgovoru sa učenicima koji su se sinoć vratili iz Istanbula saznajemo da ih se najviše dojmila posjeta velikom dječijem zabavnom parku, a jedan od njih kazao je kako mu se Turska mnogo svidjela i da bi jednog dana želio ponovo da posjeti tu zemlju.

“Bilo mi je super. Prvu put sam putovao avionom. Bilo me je malo strah, ali sam savladao strah. U Istanbulu smo bili u jednom novom zabavnom parku. Upoznao sam mnogo prijatelja, Emraha, Ismaila i druge”, kazao je učenik Centra “Vladimir Nazor”.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Direktor Turkish Airlinesa u BiH Ahmet Salih Kansu je dočekao učesnike Festivala na sarajevskom aerodromu i tom prilikom za AA kazao da Turkish Airlines, kao jedna od vodećih svjetskih kompanija u sektoru avioprevoza, veliku pažnju poklanja društveno korisnim projektima poput ovog.

"Veoma smo sretni da smo omogućili ovoj grupi od osam učenika i četiri nastavnika Centra 'Vladimir Nazor' da otputuju u Istanbul i učestvuju na tradicionalnom Festivalu koji se svake godine organizira za djecu sa posenbim potrebama i djecu sa poteškoćama u razvoju“, kazao je Kansu.