Akcija za očuvanje zanimanja
0

Učenici aranžeri u Sarajevu će urediti 12 izloga

FENA
U okviru projekta "Lijep izlog - lijep grad" učenici aranžerskog smjera Srednje stručne trgovinske škole u Sarajevu aranžirat će, do polovine maja, 12 izloga u centru grada.

U saopoćenju se navodi da su projekt pokrenuli učenici i profesori aranžerskog smjera da bi pokazali koliko je njihov smjer, koji je pred ukidanjem, bitan te da bi bio vraćen u nomenklaturu zanimanja.

Projekt će biti završen 26. maja izložbom učeničkih radova i prezentacijom rezultata u Galeriji "Roman Petrović".

Anketa koju su, u pripremi za projekt, učenici tokom januara proveli među građanima i trgovcima u Sarajevu, pokazivala je da oni smatraju da bi grad s profesionalno aranžiranim izlozima izgledao mnogo bolje.

Projektu učenika i profesora aranžerskog smjera u Sarajevu priključile su se i škole iz Prijedora, Travnika i Tuzle.

"Tim projektom učenici su ostvarili profesionalan kontakt s vlasnicima trgovina koji smatraju da je smjer aranžer perspektivan, da ne smije biti ukinut, te da je profesionalan aranžer neophodan kako u Sarajevu tako i u BiH. Ljepšim izlozima dobili bismo i ljepši izgled grada i ne bismo morali uvoziti aranžere iz susjednih zemalja u kojima je taj smjer i dalje aktivan i smatra se perspektivnim", poručuju profesori aranžerskog smjera Srednje trgovinske škole u Sarajevu.