Glas žrtava će se čuti
181

FOTO+VIDEO / Učenice iz Engleske snimile "Justice in Action" - film o ratu u BiH

Klix.ba
Fatima Begum
Šest učenica Škole za djevojke Shadwell iz Londona proteklu godinu provele su u BiH snimajući film "Justice in Action" koji će biti prikazan 26. septembra u Barbican centru u Londonu.

Fatima Begum, Samrah Rashid, Suraiya Chowdhury, Aishah Siddiqah, Afifa Gill i Farihah Begum odlučile su istražiti rat u BiH '90-ih godina nakon čega su učile koristiti filmsku opremu. Prošle godine došle su u našu zemlju i, između osatlih, razgovarale sa žrtvama srebreničkog genocida i građanima Sarajeva koji su preživjeli opsadu.

Osim toga, prisustvovale su suđenju Radovanu Karadžiću na Međunarodnom sudu u Hagu. Nakon svega, vratile su se u Englesku gdje im je rediteljica Fiona Lloyd Davies pomogla u montaži i postprodukciji filma.

“Osjećala sam se beskorisno na mjestu gdje su se desili užasni zločini. Ali vjerujem da ćemo ovim filmom i drugim ljudima pokazati šta se desilo u BiH '90-ih godina", kazala je Afifa Gill.

“Sama ta priča i prilika da drugi ljudi saznaju je ispunjenje jedne od želja žrtava. Njihov glas se mora čuti". dodala je Gill.