BiH
0

Učenica iz Sarajeva Azra Numanović danas premijerka FBiH

FENA
Učenica Druge gimnazije u Sarajevu Azra Numanović, u sklopu projekta „Tinejdžer, jedan dan direktor/ministar/premijer u FBiH", čiji je organizator nevladina organizacija "Djeca-stubovi svijeta", danas obnaša funkciju premijerke Federacije BiH.

Zajedno s premijerom Nedžadom Brankovićem Azra Numanović predsjedava i današnjim sastankom o budućnosti kompanije BH Airlines u kabinetu federalnog premijera.

Tokom sastanka s direktorom BH Airlinesa Nudžeimom Rečicom i njegovim saradnicima, kako je izjavio prije sastanka premijer Branković, bit će razgovarano o mogućnosti nabavke aviona kapaciteta 120 do 140 mjesta za potrebe tog avioprijevoznika, te pronalasku strateškog partnera, odnosno suvlasnika BH Airlinesa.

Direktor BH Airlinesa Nudžeim Rečica istaknuo je kako je ova kompanija u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isti period prethodne godine prevezla 17 posto više putnika, te kako se u njenom poslovanju stalno bilježi poboljšanje. To, kako je kazao, potvrđuje skoro uvođenje čarter-letova za Tunis, Grčku i Tursku , te, krajem juna otvaranje redovne linije za Skoplje.

Projekt „Tinejdžer, jedan dan direktor/ministar/premijer u FBiH“ održava se pod pokroviteljstvom Vlade FBiH, a kako je istaknuo premijer Branković, provodi se prvenstveno da bi dao motiva učenicima da vide kako se dobrim učenjem mogu obavljati i važne funkcije za državu, te kako bi na takav način bila završena jedna školska godina.

Uz učenika premijera FBiH, 16 tinejdžera obavlja funkciju ministara u Vladi FBiH,a njih 16 su i direktori u bh. firmama.

Učenici ministri i učenik premijer, kako je najavljeno, prisustvovat će 30. maja i sjednici Vlade FBiH kada će iznijeti svoje utiske o današnjem radnom danu.