Dopune Krivičnog zakona BiH
0

Ubuduće kazne za fašističke organizacije?

FENA
Predstavnički dom PSBiH obavio je u protekla dva sata rasprave o Prijedlogu zakona o protuminskom djelovanju, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH te Prijedlogu zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom prijevozu.

Poslanici su obavili i raspravu o Prijedlogu zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH predlagača Denisa Bećirevića.

Prijedlog podrazumijeva propisivanje kazne za osnivače fašističkih organizacija, pripadnike, ali i za službene osobe koje dozvole registraciju ovakvih organizacija.

Također, predviđene su kazne za isticanje fašističkih simbola na javnim mjestima, a posebno se predviđa kažnjavanje za isticanje fašističkih simbola, transparenata i pjevanje fašističkih pjesama na sportskim takmičenjima.

Poslanik Slavko Jovičić istakao je da se ovim prijedlogom ostavlja isuviše prostora tužiocima i sudijama da ocijene da li je neka organizacija fašistička ili ne.

"Podsjećam vas da su organizacije na koje se aludira registrirane u Ministarstvu pravde BiH. Mene ne interesuju nazivi i odakle te organizacije dolaze. Pitam vas da li je moguće da je Ministarstvo pravde registriralo takvu organizaciju bez uvida u njihovu djelatnost ili informacije o tome da li ta organizacija krši ustavnopravni poredak BiH", kazao je Jovičić.

Dodao je da neće podržati ovaj zakon dok se ne odredi ko je nadležan da kaže koja je organizacija fašistička, ali da osuđuje fašističke organizacije i traži da im se zabrani rad, ali da ne zna ko je taj koji će reći koje su to organizacije.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović kazao je u izjavi za medije da je najveća vrijednost predloženog zakona pozitivan signal koji bi, ukoliko bude usvojen, BiH poslala svojim građanima.