Kuzmanović u Sarajevu
0

FOTO / "Ubrzati vraćanje zgrade Ekonomskog fakulteta Srpskoj pravoslavnoj crkvi"

Piše: A. Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović posjetio je u Sarajevu mitropolita dabrobosanskog Nikolaja. Kako je nakon sastanka kazao Kuzmanović, razgovaralo se o obrazovanju, statusu Srba u Sarajevu i ostalim aktuelnim temama.
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Kuzmanović je kazao kako su na sastanku konstatovali kako je sigurnosna situacija u Sarajevu zadovoljavajuća. Dodao je kako ga je mitropolit Nikolaj informirao da je od predsratnih 150.000 Srba, u Sarajevu prema nekim procjenama danas ostalo između pet i deset hiljada.

"Situacija bi naravno mogla biti i bolja, ali mislimo da nije sigurnost jedino što ljudima treba obezbijediti da bi se vratili. Ljudima treba obezbijediti posao i druge uslove potrebne za život, a za to između ostalog treba i velika politička volja", kazao je Kuzmanović.

(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Kad je u pitanju proces vraćanja zgrade Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Kuzmanović je kazao kako je to u svakom slučaju potez koji pokazuje dobru volju Sarajeva, ali kako on već dugo traje. Izrazio je i bojazan da bi taj proces mogao trajati još dugo.

"Do sada je urađeno mnogo, ali smatramo kako bi sve moglo ići mnogo brže. Vidio sam da je govoreno kako je već odobrena lokacija za novu zgradu Ekonomskog fakulteta, ali mišljenja smo kako bi možda bilo dobro neki već postojeći objekat adaptirati i u njega preseliti fakultet", kazao je Kuzmanović dodajući kako smatra da bi "kasarna u sjevernom dijelu Sarajeva" bila odlično rješenje.