Vijeće ministara BiH
0

Ubrzati pregovore o raspodjeli DKP imovine bivše SFRJ

SRNA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/AFP)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/AFP)
Vijeće ministara BiH danas je usvojilo informaciju Ministarstva finansija i trezora o provođenju Platforme za raspodjelu imovine diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) bivše SFRJ.

Ministarstvo inostranih poslova (MIP) u saradnji sa Ministarstvom finansija i trezora BiH zaduženi su da intenziviraju aktivnosti da bi se ubrzao pregovarački proces raspodjele DKP imovine bivše SFRJ.

Ministar inostranih poslova Zlatko Lagumdžija imenovan je za ovlaštenog pregovarača za Aneks B, koji će u okviru Ministarstva formirati radnu grupu za pripremu i provođenje Platforme o raspodjeli DKP imovine bivše SFRJ. 

Ovlašteni pregovarač za Aneks B zadužen je da, u saradnji sa nadležnim organima u BiH, preduzme neophodne aktivnosti kako bi se realizovali principi raspodjele DKP imovine bivše SFRJ, utvrđeni u Sporazumu o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, i stavovi i opredjeljenja BiH, utvrđeni u Platformi o raspodjeli DKP imovine.

U informaciji se navodi da su u dosadašnjim pregovorima uglavnom realizovani ciljevi i opredjeljenja utvrđeni u Platformi, ali da je potrebno preduzeti određene mjere i radnje da bi se obezbijedila pripadajuća kvota u regionalnom smislu.

Vijeće ministara BiH razmotrilo je prijedlog Ministarstva sigurnosti koji se odnosi na problematiku izdavanja viza građanima sa Kosova i zaključio da se, pored ovlaštenja koje je ranijim zaključkom dato MIP-u, daje ovlaštenje Ministarstvu bezbjednosti - Službi za poslove sa strancima da zaprima zahtjeve za ovjeru pozivnog pisma i da, kada ocijeni opravdanim, u iznimnim slučajevima izvrši njihovu ovjeru, a nakon toga ga proslijedi MIP-u na nadležno postupanje.

Vijeće ministara BiH je donijelo odluku o zabrani uvoza u BiH živih riba i školjkaša, bodljikaša, plaštenjaka, morskih puževa u bilo kojem obliku porijeklom iz Albanije.
Odluka je donesena radi sprečavanja unošenja štetnih materija i zaraznih bolesti životinja u BiH, imajući u vidu da Albanija ne može da pruži dovoljno garancija za uspješnu kontrolu živih životinja i namirnica životinjskog porijekla, te da određene pošiljke ribarstva predstavljaju opasnost za javno zdravstvo. 

Ova odluka je u skladu s mjerama koje je Evropska unija preduzela u vezi sa uvozom iz Albanije.