BiH
0

Ubistvo Denisa Mrnjavca: Odbijena apelacija Lelovića i Talića

FENA
Ustavni sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ustavni sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Ademira Lelovića (1990.) i Berina Talića (1989.), podnesenu protiv presude Vrhovnog suda FBiH iz jula 2010. godine zbog navodne povrede prava na pravično suđenje, saznaje Fena u Vrhovnom sudu FBiH.

Apelacija je podnesena protiv presude Vrhovnog suda FBiH kojom je Lelović osuđen na 15, a Talić na 10 godina zatvora zbog pomaganja tada maloljetnom Nerminu Sikiriću u ubistvu srednjoškolca Denisa Mrnjavca 5. februara 2008. godine u sarajevskom tramvaju.

U zaključku Odluke Ustavnog suda BiH od 9. oktobra navedeno je da ne postoji povreda prava na pravično suđenje kada je apelantima omogućeno suđenje pred nepristrasnim i nezavisnim sudom, te kada je Vrhovni sud FBiH za svoju odluku dao detaljno, jasno i argumentirano obrazloženje kako u pogledu izvedenih dokaza i njihove pravne valjanosti, tako i njihove međusobne povezanosti i kada je apelantima omogućeno da ravnopravno sudjeluju u okviru provedenog postupka.

Nermin Sikirić je u odvojenom sudskom postupku proglašen krivim za ubistvo i pravomoćno osuđen na maksimalnu desetogodišnju kaznu maloljetničkog zatvora.