Batko priznao policiji
0

"Ubio sam, silovao i mučio više od 100 muslimana"

Sarajevo-x.com
Veselin Vlahović "Batko"
Veselin Vlahović "Batko"
Iako je policiji pružao "impresivan otpor" tokom njegovog hapšenja u Alicanteu, Veselin Vlahović Batko tokom policijskog saslušanja priznao je da je umoran od bježanja.

Policajcima koji su ga uhapsili priznao je da je ubijao žene i djecu i da je učestovao u 100 ubistava, mučenja i silovanja u sarajevskom naselju Grabavica gdje je bio komandant jedinice "Bijeli anđeli" u sklopu vojske Republike Srpske, piše španski El Pais.

Zloglasni Batko zločine je nastavio činiti i nakon okončanja rata. U Španiji je uhapšen u sklopu istrage protiv grupe osoba koja se specijalizovala za krađe.

U oružanoj pljački 1998. godine u Crnoj Gori ubio je čovjeka. Zbog svojih kriminalnih aktivnosti završio je u crnogorskom zatvoru odakle je pobjegao 2001. godine. Nekoliko dana nakon toga ubio je čovjeka u Srbiji.

Krvavi pohod nastavio je u Španiji gdje je nastavio vršiti kriminalna djela. U aprilu 2005. godine pucao je na policijsku patrolu, ali je pobjegao teško ranjen. Za Vlahovićem, koji je u Španiji živio pod lažnim identitetom izdate su tri međunarodne i dvije španske potjernice.