PTSP
0

Ubilo se 120 demobilisanih boraca HVO-a

SRNA
Više od 120 demobilisanih pripadnika HVO-a od kraja rata u BiH do sada izvršilo je samoubistvo, saopšteno je iz Udruženja oboljelih i liječenih boraca od osttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) u Širokom Brijegu.

Predsjednik ogranka Udruženja u Širokom Brijegu Tomislav Barbarić kaže da je od kraja rata više od 150 bivših pripadnika HVO pokušalo da se ubije.

Barbarić je upozorio da ova populacija sve češće diže ruku na sebe, te da je problem oboljelih od PTSP-a prisutan na području cijele Federacije BiH.

On kaže da većina bivših boraca nema novca da kupi preskupe lijekove.

Više od 50 bivših pripadnika HVO-a i ratnih vojnih invalida sa područja Livanjskog kantona obratilo se do sada Centru za psiho-socijalnu i pravnu pomoć za borce i članove njihovih porodica oboljelim od PTSP, podaci su ove ustanove.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u BiH više od deset odsto stanovništva ima simptome PTSP-a, a zbog sve veće nezaposlenosti taj procent ima tendenciju rasta.

Lica koja pate od PTSP-a sklona su psihozama, odnosno mentalnim depresijama, a najugroženije kategorije su demobilisani vojnici i ratni vojni invalidi.