Korićanske stijene
0

Ubijeni i ostavljeni u kanjonu

Sarajevo-x.com
Tužilaštvo BiH u nastavku suđenju petorici optuženih za zločin na Korićanskim stijenama predočilo je nekoliko dokumenata u kojima se navodi da su ubistva oko 200 muškaraca počinili policajci iz Prijedora.

U borbenim izvještajima Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) iz augusta 1992. godine navodi se, kako je kazala Slavica Terzić, tužiteljica Tužilaštva BiH, da su u masakru na Korićanskim stijenama sudjelovali pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor.

"Između 6:30 i 7 sati poslije podne, 21. augusta 1992. godine, izvršen je masakr nad civilima muškarcima Bošnjacima. Tada je određena grupa policajaca na razne načine ubila oko 100 ljudi koje su ostavili u kanjonu", kazala je Terzić, predočavajući borbene izvještaje od 22. augusta iste godine.

Sudjelovanje u zločinu na Korićanskim stijenama 21. augusta 1992. godine stavlja se na teret Saši Zečeviću, Radoslavu Kneževiću, Petru Čivčiću i Marinku Ljepoji, bivšim pripadnicima SJB Prijedor, i Branku Topoli, pripadniku Teritorijalne odbrane i stražaru u logoru Trnopolje.

Tužilaštvo BiH smatra da su optuženi sudjelovali u sprovođenju konvoja civila koji se tog dana kretao iz Prijedora prema Travniku, te iz kojeg je izdvojena grupa od preko 200 muškaraca koji su potom na Korićanskih stijenama strijeljani.

U optužnici se navodi da su pripadnici SJB Prijedor i Teritorijalne odbrane tada pucali u prethodno postrojene muškarce iz automatskog oružja i pištolja, nakon čega su njihova tijela padala u provaliju da bi potom sa vrha litica na njih bacali bombe.

Među materijalne dokaze uneseno je i nekoliko depeša Centra službe bezbjednosti (CSB) Banja Luka iz 1992. godine, a u kojima se traži pokretanje istrage za ubistva muškaraca na Korićanskim stijenama.

Tužilaštvo je predočilo i depešu Sime Drljače, bivšeg načelnika SJB Prijedor koji je poginuo prilikom hapšenja 1997. godine, koja je upućena CSB-u Banja Luka. U toj depeši od 14. septembra 1992. godine je Drljača naveo da nije u mogućnosti provesti istragu za ubistva na Korićanskim stijenama jer su „policajci koji su vršili sprovođenje konvoja od 9. septembra na ratištu u Han Pijesku“.

U materijalne dokaze su uneseni i personalni upitnici za optužene, a kojima Tužilaštvo želi dokazati da su Zečević, Knežević, Čivčić i Ljepoja u vrijeme počinjenja zločina bili pripadnici SJB Prijedor, a Topola Teritorijalne odbrane.

Tužilaštvo BiH je do sada u spis unijelo 135 materijalnih dokaza.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. februar, prenosi BIRN - Justice Report.