Raffi Gregorian
0

'Ubice pukovnika Palića treba izvesti pred lice pravde'

Sarajevo-x.com
Raffi Gregorian
Raffi Gregorian
Vijest da su posmrtni ostaci Avde Palića konačno locirani 14 godina nakon pada Žepe je bolan podsjetnik da hiljade osoba ubijenih tokom međunarodnog oružanog konflikta u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine tek trebaju biti identificirane.

"U ovom trenutku, naše misli i molitve su sa Esmom Palić i njenom porodicom. Gospođa Palić nikada nije prestala tragati za istinom, bez obzira koliko bi ta istina mogla biti bolna", izjavio je prvi zamjenik visokog predstavnika Gregorian. «

"Osjećamo olakšanje što znamo da porodica Palić konačno može pukovniku Paliću osigurati dostojanstven ukop".

Identifikacija lokacije posmrtnih ostataka Avde Palića je zaista dobra vijest. Njegove ubice tek treba da budu izvedene pred lice pravde, a OHR će nastaviti da u tom cilju vrši pritisak na odgovorne vlasti.

"Zahvaljujući kontinuiranim naporima Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) na razvijanju i primjeni inovativnih tehnika i mjera koje garantuju tačnost u proceduri identifikacije, posmrtni ostaci Avde Palića su konačno locirani i bit će ekshumirani u skladu sa zakonskom procedurom", izjavio je danas prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian.

"Činjenica da Međunarodna komisija za nestale osobe nije odustala od ovog, ili bilo kojeg drugog slučaja, svjedoči o posvećenosti i opredjeljenju njenog osoblja da primijeni najnoviju DNK tehnologiju kako bi osigurali da porodice nađu smiraj kada sahrane posmrtne ostatke njihovih najdražih".

Tri dana nakon pada UN-ove zaštićene zone Žepa, komandant snaga Armije RBiH, pukovnik Avdo Palić, otišao je u kompleks Zaštitnih snaga UN-a u Žepi kako bi pregovarao o evakuaciji preostalih stanovnika ove enklave. Nakon što je stigao u ovaj kompleks i susreo se sa Ratkom Mladićem, odvele su ga snage bosanskih Srba i više nije viđen.