BiH
7

U Zvorniku predstavljeni kandidati na listi "Domovina" za NS RS i kandidati SDA

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Zvorniku je održana konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni kandidati na listi Koalicije Domovina za Narodnu skupštinu RS i kandidati SDA na listi za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Novinarima su se predstavili Nedim Čivić, kandidat SDA na listi Koalicije Domovina za Narodnu skupštinu RS iz izborne jedinice sedam, te Sadik Ahmetović, nosilac liste SDA za Predstavnički dom PS BiH iz izborne jedinice tri iz entiteta RS.

Kako je saopćeno iz Regionalnog odbora SDA Srednje Podrinje -Zvornik, kandidati su prezentirali svoj izborni program i pozvali sve glasače da daju glas Koaliciji Domovina za Narodnu skupštinu RS, kandidatima za PD PS BiH iz RS, te kandidatu Koalicije Domovina za predsjednika/potpredsjednika RS Ramizu Salkiću.

-Izražavam svoju zahvalnost Stranci demokratske akcije što me je kandidirala na listu za Narodnu skupštinu RS u okviru Koalicije Domovina. Treba istaći da je ova koalicija nastala kao stalna potreba Bošnjaka u manjem bh. entitetu za samoorganizovanjem. Čekajući proteklih godina u procesu povratka neko rješenje, bili smo prepušteni na milost i nemilost izabranih zvaničnika iz reda srpskog naroda. Dvadeset godina čekamo da izvršnu vlast u RS formiraju oni ljudi koji su dobili podršku svog naroda na izborima. Koalicija Domovina nije inat - poručio je, između ostalog, u svom obraćanju kandidat SDA Nedim Čivić.

Kazao je da je ova koalicija potreba da se ujedine probosanske snage kako bi na ovim izborima odnijeli pobjedu i kako bi na najbolji način nastavili s jačanjem države na ovim prostorima i jačanjem uticaja Bošnjaka i Hrvata kao konstitutivnih naroda na području RS.

-Ukoliko osvojim mandat u Parlamentu BiH zastupat ću interese Bošnjaka s područja RS i svih građana koji prepoznaju politiku Stranke demokratske akcije u Koaliciji Domovina. Iduće godine je 20. godišnjica od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i navršava se 20 godina u kojima su entiteti imali šansu da se demokratiziraju, da poštuju osnovna ljudska prava, prihvate one iz druge etničke skupine. Nažalost, to se nije desilo i mislim da će 20 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog ugovora, odnosno 20 godina od počinjenog zločina genocida nad Bošnjacima biti vrijeme kada treba postaviti pitanje reforme ustava, odnosno, reforme Bosne i Hercegovine - istakao je, između ostalog, Sadik Ahmetović u svom obraćanju.

Naglasio je da su Bošnjaci jedini narod koji ima presudu međunarodnog suda za počinjeni genocid koji u ovom trenutku nikome ne služi.

-Mi ćemo morati reafirmirati presudu za genocid nad Bošnjacima i pokrenuti unutrašnju raspravu i povesti akciju koja mora imati i međunarodnu dimenziju, da se napravi kvalitetna reforma Ustava BiH - naveo je Ahmetović, dodajući da kroz novi ustav treba zaštititi interese prognanih, porodica onih koji su pobijeni i interese žrtava genocida.

Ahmetović je posebno naglasio da, kao potpredsjednik SDA, daje bezrezervnu podršku Bakiru Izetbegoviću za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

-Kao potpredsjednik SDA podržavam kandidaturu Bakira Izetbegovića i vjerujem u njegovu pobjedu i izbor na poziciju člana Predsjedništva BiH jer se radi o najiskusnijem i najboljem kandidatu od svih koji se, na ovim izborima, bore za ovu poziciju - rekao je u Zvorniku Ahmetović, saopćeno iz Regionalnog odbora SDA Srednje Podrinje-Zvornik.