BiH
20

U znak sjećanja na ubijene Bošnjake gradi se Memorijalni centar u Rudom

Piše: E. A.
Bošnjaci u Rudom, gradiću u jugoistočnoj Bosni u dolini Lima, nastavljaju gradnju Memorijalnog centra, mjesta koje će sjećati na nevino ubijene stanovnike Rudog, ali i biti opomena onima koji čine zlodjela da je pravda spora ali dostižna.

U gradu poznatom po čuvenoj porodici Sokolovića i Mehmed paši Sokoloviću, graditelju ćuprije na Drini, čije porijeklo iz ovog mjesta, tokom posljednjeg rata ubijeno je nekoliko stotina Bošnjaka, a za tijelima mnogih od njih njihovi najmiliji još tragaju.

Memorijalni centar u Rudom čija je gradnja, na inicijativu Medžlisa Islamske zajednice Rudo, počela još u prošloj godini zapravo će podsjećati na 103 nevino ubijena stanovnika ovog dijela BIH, koji su 1992. godine zauvijek odvedeni iz svojih kuća.

"Radovi su u završnoj fazi i mi nastavljamo 10. jula i nadamo se da ćemo završiti i da će otvor biti 6. avgusta 2016. godine, kao što smo najavili", kaže Mustafa Bašić, predsjednik Medžlisa IZ Rudo.

Na spomen-ploči Memorijalnog centra koja je i glavni dio kompleksa bit će ispisana imena svih ubijenih i nestalih Bošnjaka Rudog. Inicijatori projekta ističu kako je kompleks važan zbog sjećanja na ubijene Bošnjake te da je svojevrsna poruka onima koji nisu pronašli svoje najmilije da ne gube nadu i ne prepuštaju zaboravu ono što ih je pogodilo.

U izgradnji kompleksa u dijelu radova na hortikulturi učestvovalo je sarajevsko komunalno preduzeće "Park". Očekuje se također da će otvaranju Memorijalnog kompleksa prisustvovati brojni predstavnici državnih institucija kako bi se skrenula pažnja na ovaj dio BIH ali i ono što se desilo u prošlosti ovog kraja. Bošnjake Rudog boli činjenica da za počinjena zlodjela u ovom mjestu do danas niko nije procesuiran.

"Iz 20 sela su odvođeni i ubijani, mi smo do danas pronašli posmrtne ostatke 50 ubijenih za ostalima još uvijek tragamo", kaže Bašić.

Upravo su na na Dan šehida iz Medžlisa u Rudom pozvali porodice ubijenih, ali i druge sugrađane i Bosance i Hercegovce da prisustvuju ceremoniji otvaranja Memorijalnog centra u znak sjećanja na nevino ubijene sugrađane.