Himzo Selimović
0

"U zgradi Predsjedništva BiH nije pronađeno ništa vrijedno pažnje"

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Pripadnici policijskih snaga nakog detaljnog kontradiverzionog pregleda prostorija zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu nisu pronašli ništa što bi zavređivalo pažnju sa aspekta sigurnosti, izjavio je Srni direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović.

Prema njegovim riječima, pregled zgrade, koji je realizovan u skladu sa zaključcima Predsjedništva BiH, počeo je jutros u 9 sati, a trajao je do 15 sati.

Selimović je pojasnio da je sve aktivnosti proveo zajednički tim kojeg su činili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije, Federalne uprave policije, MUP-a Kantona Sarajevo, Obavještajno-sigurnosne agencije, a uključeni su i stručnjaci građevinske i elektro struke.

"Zapisnik o pregledu uz Informaciju o realizovanim aktivnostima biće dostavljen Predsjedništvu BiH", rekao je Selimović ispred Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, koja je sa svojim inspektorima rukovodila svim aktivnostima.

Najavljujući ranije ovu aktivnost, Selimović je rekao da će kontradiverzioni pregled biti obavljen od podruma do potkrovlja i u svim segmentima sigurnosti.

Cilj detaljnog pregleda je bio osiguranje potpune sigurnosti zgrade Predsjedništva BiH, kao i sigurnosti oko zgrade i na parkingu.

Direkcija je zadužena za spoljno osiguranje objekta Predsjedništva BiH, dok o unutrašnjosti brine federalna Služba za zajedničke poslove, ali je Predsjedništvo zatražilo da to ubuduće bude u nadležnosti Službe za zajedničke poslove institucija BiH.
U podrumu zgrade Predsjedništva BiH, u prostorijama koje nisu otvarane od završetka rata, službenici MUP-a Kantona Sarajevo 12. januara pronašli su zaostalu vojnu opremu i druga materijalno-tehnička sredstva.

Pronađene su dvije ručne bombe, jedan trotilski metak, jedan topovski udar, određena količina municije za automatsku pušku sa nekoliko okvirova za automatsku pušku te nekoliko zaštitnih maski.

Predsjedništvo BiH zadužilo je Sekretarijat da, u saradnji sa drugim nadležnim institucijama, organizuje detaljan KDZ pregled, osigura funkcionisanje sigurnosnog sistema zgrade, te da ažurira ranije stavove i zaključke Predsjedništva o tome da se prvi sprat osigura isključivo za funkcionisanje Predsjedništva.