BiH
34

U Žepi položen kamen temeljac za budući Memorijalni centar

Piše: E. A.
Veliki broj stanovnika Žepe, gostiju i zvanica danas je prisustvovao polaganju kamena temeljca za izgradnju Memorijalnog centra u ovoj općini.

Memorijalni centar će podsjećati na više od 450 stanovnika ovog kraja koji su ubijeni tokom agresije, a među kojima su heroji odbrane ali i civili nekadašnje UN-ove zaštićene zone Žepa.

Esma Palić, supruga poginulog komandanta odbrane Žepe, Avde Palića, jedna je od onih koji su položili kamen temeljac za Mmeorijalni centar.

"Ovo je trebalo uraditi ranije, ali drago mi je da se to i danas dešava kako bi budućim generacijama mogli ostaviti istinu", kazala je Esma.

Kamen temeljac za izgradnju Memorijalnog centra sa Esmom su položili i Hamida Imamović ,supruga Amira Imamovića , komandanta Civilne zaštite Žepe te Idriz Hajrić, otac Mehmeda Hajrića, predsjednika Ratnog predsjednistva Žepe.

Izgradnju Mmeorijalnog centra inicirao je Medžlis Islamske zajednice Žepa.

„Mnogo je razloga za izgradnju ovog centra a najveći je dug prema šehidima, borcima koji su dali živote za odbranu Žepe, ali i šehidima civilima koji su izgubili živote“, kaže Edin ef. Šljivar, predsjednik Medžlisa IZ Žepa.

Događaju u Žepi prisustvovali su i bošnjački predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti RS-a ali i FBiH, među njima i Edin Ramić, ministar za izbjegla i raseljena lica FBiH te Salko Bukvarević, ministar za pitanja boraca FBiH.

Radovi na izgradnji Memorijalnog centra trebali bi biti završeni krajem juna ove godine kada će biti upriličeno i svečano otvaranje centra.