BiH
0

U zeničkoj bolnici 36 pacijenata iz Tešnja i Doboj-Juga zbog trovanja hranom

FENA
Zenica
Zenica
Načelnica Službe za zarazne bolesti i nejasna febrilna stanja Kantonalne bolnice "Zenica" dr. Lejla Čalkić izjavila je jutros da se zbog sumnje da su oboljeli od salmonele na ovom odjelu liječi 36 osoba s područja Tešnja i Doboj-Juga.

Svi hospitalizirani u nedjelju poslijepodne boravili su i konzumirali hranu i kolače u ugostiteljskom objektu "Dalas" u naselju Matuzići, općina Doboj-Jug.

"Iako je opće stanje pacijenata dosta teško, niko nije životno ugrožen. Trenutno nam je prioritet da tjelesnu temperaturu oboljelih dovedemo u normalu i da pacijentima zaustavimo stomačne tegobe", kazala je dr. Čalkić.

Ispitivanje uzoraka hrane uzetih iz "Dalasa" vrši se u mikrobiološkoj laboratoriji zeničke bolnice i očekuje se da će nalazi biti poznati tokom sutrašnjeg dana.

Kako je izjavio Miloš Kuzmanović, ministar zdravlja ZDK-a, ugostiteljski objekt "Dalas" zatvoren je do daljnjeg, a zbrinute pacijente, među kojim su i dvije trudnice i troje maloljetne djece, jutros je posjetio i Miralem Galijašević, premijer Zeničko- dobojskog kantona.