Nova najava nereda
0

U Zenici zatvorenici opet žele zašivati usta

Piše: A. Kovač
Uposleni u zeničkom zatvoru ponovo su u stanju pripravnosti. Naime, zatvorenici su najavili da će ponovo zašiti usta u znak protesta jer predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto ne razmatra zahtjeve zatvorenika za pomilovanje. Zašivanje usta zatvorenici su najavili kao prvi korak, a ako im se predsjednica Federacije BiH lično ne obrati najavili su i demoliranje zatvora.

"Imamo saznanja da su zatvorenici najavili da će zašiti usta i demolirati zatvor. Uposleni su u pripravnosti ali Federalno ministarstvo pravde je u ovom slučaju taoc. Naime, zatvorenici ne žele pregovarati s nama jer odluku o pomilovanju ne donosi Ministarstvo nego predsjednica Federacije BiH sa potpredsjednicima i zatvorenici žele samo s njima i razgovarati“, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Entoni Šeperić, portparol Federalnog ministarstva pravde, dodajući da osuđenici kada su i prvi put protestvovali nisu postavljali uslov da se sve molbe za pomilovanja prihvate, nego da se prihvate ili odbiju ali da se napokon po tom pitanju nešto radi.

Inače, Federalno ministarstvo pravde do sada je dobilo oko 560 molbi za pomilovanja, komisija je obradila 260, a 33 su upućene predsjednici Federacije BiH Borjani Krišto.

"Prema Zakonu koji je usvojio Parlament FBiH postoji zakonska odredba po kojoj se ne može neko dva puta pomilovati, a ja kada dobijem dokumente, ne znam da li je neko ranije bio pomilovan tako da za svaki slučaj moram zatražit provjeru. To je razlog što procedura pomilovanja ide sporo, a ne neke opstrukcije kako to neki ljudi misle“, kazala je u izjavi za Sarajevo-x.com Borjana Krišto, predsjednica Federacije BiH.

Međutim, kako saznajemo, ako je po ranijem Zakonu o pomilovanjima, koji je 2005. godine odlukom visokog predstavnika suspendovan, prethodni predsjednik Federacije BiH donio odluku o pomilovanju nekom osuđeniku onda je logično da podaci o tome postoje i da ih predsjednica Federacije BiH isto kao i Federalno ministarstvo pravde mora imati.

Inače, molbe zatvorenika koje je Komisija za pomilovanja uputila predsjednici, kako nezvanično saznajemo, predsjednica je vratila Komisiji da bi Komisija provjerila da li je neko ranije pomilovan.

I, taj dio posla Komisija je završila i 30 molbi opet je vraćeno predsjednici.

Podsjećamo, veća grupa zatvorenika zeničkog zatvora je i 26. oktobra ove godine, također, u znak protesta izvršila zašivanje usta jer je Biljana Plavšić koja je bila osuđena na 11 godina kazne zatvora zbog ratnog zločina u BiH, puštena iz švedskog zatvora Hilsenberg na slobodu nakon izdržane dvije trećine kazne, dok se zahtjevi zatvorenika iz Federacije BiH za pomilovanje i uvjetni otpust ne razmatraju.

Tada je zatvorenicima rečeno da su otklonjene tehničke greške, i da će se Zakon o pomilovanjima početi primjenjivati.