BiH
4

U Zenici uhapšen Jasmin Čoloman, osumnjičen za ratne zločine

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Jasmin Čoloman (1975.) uhapšen je rano jutros u Zenici, pod sumnjom da je počinio ratne zločine. Uhapsili su ga pripadnici SIPA-e po nalogu Tužilaštva BiH.

Čoloman je pod istragom i osumnjičen je da je kao pripadnik Diverzantskog voda 7. muslimanske brigade Armije RBiH, na području Viteza, u vrijeme sukoba između Armine RBiH i HVO-a postupao protivno pravilima Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U vrijeme izvršenja zločina, osumnjičeni je bio stariji maloljetnik.

On je osumnjičen da je dana 24. 4.1993. godine, u mjestu Počulica, općina Vitez, zajedno sa još jednim pripadnikom Armije RBiH, došao do Društvenog doma, u kojem su bili smješteni zatočeni civili hrvatske nacionalnosti.

Nakon toga, osumnjičeni je naoružan automatskom puškom, nakon što mu je čuvar objekta odbio dati ključeve, ispalio više rafala kroz zatvorena vrata, te ubio tri osobe hrvatske nacionalnosti, a devet osoba je ranio, među kojima i bilo nekoliko žena koje su bile zatočene u tom objektu, te se nakon toga, automobilom udaljio sa mjesta događaja, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni se tereti da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Nakon lišenja slobode, Čoloman će biti predat postupajućem tužitelju, koji će ga ispitati te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.