BiH
10

U Zenici počela sezona grijanja, cijene prošlosezonske

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Isporuka toplotne energije korisnicima gradskog grijanja u Zenici počela je dva dana ranije nego što je bilo planirano, jer su noćne temperature ovih dana bile znatno niže od uobičajenjih za ovaj period godine.

Planirana naredna 2016./2017. sezona daljinskog grijanja u Zenici zvanično počinje s 15.oktobrom i u Javnom preduzeću "Grijanje" ističu da se od sutra može očekivati potpuna stabilizacija u sistemu gradske mreže, a vjeruju da će predstojeća sezona grijanja proteći bez većih problema ili zastoja u isporuci toplotne energije.

Ipak, građani su ukazali da je već prvu noć, nakon uključivanja grijanja i puštanja u rad velikog kotla u kompaniji ArcelorMittal Zenica, kojim se u Zenici grije oko 13.760 stanova i 535 poslovnih prostora, na gradskom displeju zabilježeno da je došlo do povećanja zagađenja zraka. Prema objavljenim podacima o zagađenju, protekle noći je u gradu zabilježena količina sumpordioksida SO2 od 222 mikrograma po kubnom metru, a količina lebdećih čestica 109 mg/m3.

U toku priprema za narednu grijnu sezonu kompanija ArcelorMittal Zenica je izvršila brojne rekonstrukcije na svojim postrojenjima kako bi distribuciju pare za daljinsko gradsko grijanja dočekali potpuno spremni. Za sve korisnike gradskog grijanja, iako je bilo nekih nagovještaja o poskupljenju, cijena grijanja se neće mijenjati i građani i drugi korisnici će sve plaćati u nivou prošlogodišnje cijene grijanog prostora.