BiH
0

U Zenici održan dvodnevni skup sindikata PPDIVUT

FENA
Zenica
Zenica
U povodu 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine danas je u Zenici završen dvodnevni skup Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH.

Na skupu su učestvovali najodgovrniji članovi organa PPDIVUT-a i članovi sekcija žena i mladih ovog sindikata.

U svečanom dijelu, posvećenom Danu nezavisnosti BiH, izraženo je snažno opredjeljenje za demokratsku i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu.

Evocirajući sjećanja na referendum građana Bosne i Hercegovine, koji je prije osamnaest godina potvrdio opredjeljenje sa 64 posto građana BiH svih nacionalnosti da žive zajedno, predsjednik PPDIVUT-a Mehmed Avdagić izrazio je snažno uvjerenje da je procenat građana Bosne i Hercegovine koji žele zajednički život u nezavisnoj i suverenoj BiH danas znatno veći nego tada.

Rekao je da je danas, bez obzira na aktuelnu ekonomsku krizu i velike političke probleme, običan bosanskohercegovački čovjek i radnik usmjeren prioritetno na borbu za golu egzistenciju, bez obzira na njegovu vjeru i nacionalnost.

Čestitajući Dan nezavisnosti svim prisutnim na ovom skupu i građanima BiH, Avdagić je izrazio uvjerenje da će se već iduće godine taj dan početi obilježavati i na prostorima BiH na kojima to do tada nije činjeno, te da će i Sindikat PPDIVUT BiH takvom obilježavanju dati i svoj neposredan doprinos.

Svečani karakter sindikalnom okupljanju dali su i mladi članovi folklorne sekcije BZK „Preporod“ iz Kladnja, a, nakon prigodnog kulturno-umjetničkog programa, sindikalci su nastavili sa radnim sadržajima edukativnog karaktera.

-Održavajući ovaj skup u Zenici, u prostorijama hotela „Rudar“, koji posluje u sastavu UTTP „21. decembar“, sindikalci PPDIVUT-a i ovu priliku su iskoristili za solidarisanje sa radnicima „21. decembra“, dajući im punu podršku za riješavanje statusa ovog nekada rudarskog hotela, koji je bio ponos Zeničana.

Tim povodom je sa ovog skupa upućen i snažan zahtjev nadležnim u ZDK-u, kao osnivaču „21. decembra“, da što hitnije riješavaju nagomilane probleme, kaže se u saopćenju Sindikata PPDIVUT.