Izvještaj CPT-a
0

U Zenici i Doboju nema pune kontrole zatvorenika

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Komitet za sprečavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja Vijeća Evrope (CPT) objavio je danas izvještaj o drugoj periodičnoj posjeti Bosni i Hercegovini koja je obavljena u martu 2007. godine, zajedno s odgovorima vlasti BiH.

Posjeta CPT-a u martu 2007. omogućila je da se procijeni postignuti napredak od prve posjete u aprilu/maju 2003. i ad hoc posjete u decembru 2004. godine.

Delegacija Komiteta ispitala je detaljno različita pitanja u vezi sa zatvorima, uključivši i postojeći sistem i tretman zatvorenika povratnika i zatvorenika u izolaciji.

"U izvještaju o posjeti posebna zabrinutost je iskazana vezano za nesigurnost nekih od posjećenih zatvora, posebno onih u Zenici i Doboju, gdje se stekao dojam da zatvorski službenici nemaju potpunu kontrolu", navodi se.

U žiži posjete bilo je i utvrđivanje uslova života forenzičko psihijatrijskih pacijenata.

CPT je preporučio vlastima, između ostalog, da se poboljšaju uslovi života pacijenata Psihijatrijske klinike na Sokocu, te da se poduzmu mjere za kadrovsko jačanje i uvođenje individualiziranih planova tretmana za svakog pacijenta.

U pogledu forenzičkog odjeljenu KPZ-a u Zenici, CPT je pozvao vlasti da bez odgađanja poduzmu korake ka poboljšanju uslova, tretmana i kadrovskog jačanja na tom odjeljenju.

CPT je ohrabrio vlasti da više koriste multidsciplinarni pristup u planiranju osnivanja forenzičko-psihijatrijske bolnice na državnom nivou.

"Prvi put su ispitani i uslovi života osoba smještenih u dva doma za socijalnu zaštitu te je od vlasti zatraženo da se poboljšaju mjere zaštite koje se inače pružaju osobama u takvim ustanovama. Naglašena je važnost odgovarajućeg pravnog okvira za domove za socijalnu zaštitu u Federaciji BiH", ističe se.

Posebna pažnja je poklonjena tretmanu osoba u policijskim prostorijama za zadržavanje osoba lišenih slobode i osiguranju njihove zaštite.

Vlasti su se u svojim odgovorima pozvale na različite mjere koje su poduzete za poboljšanje stanja u svjetlu preporuka CPT-a. U vezi s policijskim agencijama odgovarajuća ministarstva su iznijela da su poslala poruku svim policijskim jedinicama da je neprimjereno ponašanje prema osobama lišenim slobode nelegalno, neprofesionalno, i da će biti strogo sankcionisano.

"Dobijena je informacija o poduzetim koracima ka poboljšanju bezbjednosti zatvorenika u zatvorima u Zenici i Doboju, kao i o mjerama za poboljšanje uslova u zatvorima koje je delegacija posjetila", navodi se.

U odgovoru vlasti su pozvane i na imenovanje koordinatora za zdravstvenu zaštitu za zatvore u Republici Srpskoj.

"Podnesen je izvještaj o nekim poboljšanjima životnih uslova u Psihijatrijskoj klinici na Sokocu i Zavodu za zaštitu žena u Višegradu", navodi se u izvještaju CPT-a.