BiH
3

U Zenici i dalje visoka koncentracija sumpordioksida u zraku

FENA
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Stanje u vezi s koncentracijom sumpordioksida u Zenici je danas povoljnije u odnosu na jučerašnji dan, kada su tri mjerne stanice u tom gradu izmjerile ekstremno visoke vrijednosti sumpordioksida u zraku.

"Situacija je danas dosta povoljnija, ali su i dalje koncentracije sumpordioksida između 400 i 1.000 mikrograma po metru kubnom u zavisnosti od mjerne stanice", rekao je Feni predsjednik Komisije za praćene stanja okoliša općine Zenica Muhamed Pašić.

Kazao je da je Općina dobila informaciju da je smanjena ukupna proizvodnja u ArcelorMittalu Zenica te da su u toj kompaniji izvršili djelimično supstituciju uglja sa zemnim gasom, onoliko koliko im tehnološki proces to dozvoljava.

Pašić naglašava da su jučer zabilježene ekstremno visoke koncentracije sumpordioksida u gradu na sve tri mjerne stanice, u roku od uzastopna tri sata, koje su se kretale oko 1.000 mikrograma po metru kubnom.

Također, podsjeća da je jučer zbog prekomjerne zagađenosti zraka Općinski štab za interventne mjere proglasio epizodu uzbune.

Zabranjuje se kretanje motornih vozila koja nemaju ugrađen katalizator, a privredni subjekti, koji koriste čvrsto gorivo i teža lož-ulja, moraju privremeno obustaviti proizvodnju, ukoliko postoji tehnološka mogućnost.

U slučaju da ne postoji tehnološka mogućnost obustave proizvodnje, dužni su da privremeno smanje proizvodnju i izvrše supstituciju goriva gorivom koje stvara manju emisiju sumpornog dioksida.

Također, starije osobe, hronični bolesnici i djeca upozoreni su da maksimalno smanje boravak na otvorenom prostoru,