BiH
2

U Ženevi početak zasjedanja Parlamentarne skupštine

SRNA
Delegacija parlamenta BiH učestvovat će na zasjedanju Parlamentarne skupštine Interparlamentarne unije, koje počinje danas u Ženevi, a centralna debata tokom sedmodnevnog zasjedanja ove međunarodne parlamentarne organizacije bit će posvećena ostvarivanju ravnopravnosti polova i zaustavljanju nasilja nad ženama.

Zasjedanju će prisustvovati članovi delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Interparlamentarne unije, predsjedavajući Drago Kalabić i njegovi zamjenici Nermina Ćemalović i Mato Franjičević, sapšteno je iz parlamenta BiH.

Parlamentarci iz više od 155 zemalja svijeta u Ženevi će, kako su najavili organizatori, raspravljati i o drugim aktuelnim pitanjima na globalnom planu, kao što su cyber-ratovanje, upravljanje vodama, korporativni uticaj na donošenje odluka u UN, te izrada integrisane strategije za borbu protiv trgovine narkoticima.

Očekuje se da će Parlamentarna skupština Interparlamentarne unije na ovom zasjedanju usvojiti i rezoluciju o međunarodnom pravu koje se odnosi na nacionalni suverenitet i nemiješanje u unutrašnje poslove država.

Na marginama zasjedanja biće održana i prva globalna konferencija mladih parlamentaraca zemalja članica Interparlamentarne unije, radionica o temi dobrih praksi u politici nuklearnog razoružanja, te informativni seminar o Konvenciji o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena.

Tokom zasjedanja Parlamentarna skupština Interparlamentarne unije izabrat će i novog predsjednika. Za ovu poziciju kandidature su podnesene iz Australije, Bangladeša i Indonezije.