Ne propustite rijetku priliku
794

FOTO+VIDEO / U Zemaljskom muzeju pogledajte Sarajevsku Hagadu

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
U povodu obilježavanja jevrejskog praznika Pesaha, Zemaljski muzej BiH izložio je danas originalni primjerak Sarajevske Hagade, jevrejske svete knjige i jedne od najvažnijih svjetskih primjeraka. Hagadu je moguće pogledati danas do 15 sati.

Kako je za Klix.ba kazao Mirsad Sijarić, arheolog Zemaljskog muzeja BiH, Hagada se izlaže samo četiri puta godišnje, za Dan i Noć muzeja, te još dva datuma u julu i augustu, koje Muzej odredi.

"Razlog zašto se jedna od najvažnijih knjiga svijeta izlaže samo četiri puta godišnje je nemogućnost stalnog osiguranja, kao i samog očuvanja knjige koja potječe iz 14. stoljeća. Inače, u svijetu postoji mnogo primjeraka ove svete knjige, ali je Sarajevska Hagada zbog kvalitete svojih ilustracija te najautentičnijeg prikazivanja događaja iz historije jedna od najvažnijih", naglasio je Sijarić.

Hagada je, pretpostavlja se, nastala u Barceloni u drugoj polovini 14. stoljeća. Za vrijeme velikog izgona Jevreja iz Španije, tačnije 1492. godine, ona je "krenula" na svoj put prema Sarajevu.

Jedno vrijeme knjiga se nalazila u Italiji, a u Sarajevo je dospjela krajem 19. stoljeća, gdje je bila u vlasništvu porodice Kojen, koja ju je iz finansijskih razloga odlučila prodati, a otkupio ju je Zemaljski muzej BiH.