BiH
0

U ZDK prijavljena 5.654 nova uposlenika

FENA
Prema podacima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona tokom julske akcije sprečavanja rada na crno 63 federalna i kantonalna inspektora na području ZDK-a su obavila 1.142 inspekcijska pregleda i 132 kontrolna pregleda, tokom kojih je evidentirano 13.365 uposlenika.

Među tim uposlenicima bilo je i 208 neprijavljenih. Zbog utvrđenih prekršaja izdata su 272 prekršajna naloga kojima su izrečene novčane kazne u ukupnoj vrijednosti 165.580 KM, a podnesen je i jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Najveći rezultat ove akcije je prijavljivanje velikog broja novih uposlenika od strane poslodavaca, tako da su od 8. juna do 31. jula ove godine na području ZDK-a, prema podacima Federalnog zavoda PIO/MIO, prijavljena 5.654 nova uposlenika, a na području Federacije BiH ukupno 41.971 novi uposlenik.

U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove ZDK-a otišli su i korak dalje, pa inspektori prate da li se novoprijavljeni uposlenici otpuštaju nakon završetka akcije.

Ova kontrola provodi se u saradnji sa Zavodom za PIO/MIO koji inspekciji dostavlja spisak poslodavaca koji su odjavili svoje uposlenike.

Ako se utvrdi da su poslodavci nakon prijave ponovno odjavili zaposlenika, inspektori će poduzimati još strožije mjere i podnositi krivične prijave nadležnom tužilaštvu, navodi se u informaciji iz Vlade Zeničko-dobojskog kantona.