BiH
0

U završnici izrada "Kodeksa za zaštitu ljudskih prava u školama"

FENA
Uz financijsku podršku Delegacije Evropske Komisije u BiH i Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u BiH, Fondacija za kreativni razvoj i Udruženje za saradnju roditelja i škola u BiH organizirat će 17. augusta u Sarajevu jednodnevni radni sastanak o završnom kreiranju publikacije "Kodeks za zaštitu ljudskih prava u školama".

Publikacija ima za cilj harmonizaciju obrazovnog sistema u BiH u skladu s dobrom praksom obrazovnih sistema zemalja EU.

Nakon uključivanja eventualnih prijedloga i sugestija resornih ministarstava i organizacija civilnog društva, predstavnici Fondacije za kreativni razvoj i Udruženja za saradnju roditelja i škola u BiH će distribuirati publikaciju svim školama u BiH na korištenje u redovnoj školskoj praksi.

Primjena ovog dokumenta u školama u BiH će obezbjediti kvalitetnije obrasce ponašanja i etičkih odnosa među sudionicima obrazovnog sistema u školama te predložiti instrumente zaštite ljudskih prava u školama u oblasti nastave i vannastavnih aktivnosti, zdravog i sigurnog odgojno - obrazovnog okruženja i demokratskog učešća u školskom životu.

Publikacija će ponuditi i mehanizme nadgledanja poštivanja ljudskih prava u školama kao i disciplinske mehanizme za osobe koje diskriminiraju ljudska prava u školama.

Sastanku će prisustvovati predstavnici resornih ministarstava odgovornih za razvoj obrazovnog sistema u BiH, predstavnici organizacija civilnog društva koji rade na unapređenju obrazovanja te predstavnici Delegacije Evropske Komisije u BiH i OSCE-a.

Projekat direktno doprinosi demokratizaciji obrazovnog sistema, većem poštovanju i zaštiti ljudskih prava u školama, te podizanju kvalitete odgojno-obrazovnog sistema u BiH.