BiH
31

U zatvorima u RS-u prošle godine nije bilo nijedno vjenčanje

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U toku 2015. godine nije evidentirano nijedno vjenčanje u kazneno-popravnim ustanovama Repulike Srpske, podaci su Ministarstva pravde RS-a.

"Iz iskustava iz prethodnih godina evidentno je da se na sklapanje brakova u toku izdržavanja kazne zatvora najčešće odlučuju muške osuđene osobe. Svi brakovi koji su sklopljeni, sklopljeni su između osuđenih osoba i njihovih partnera koji se nalaze na slobodi", rečeno je Feni iz Ministarstva pravde RS-a.

Kod sklapanja braka osuđene osobe i njegovog partnera koji se nalazi na slobodi najveći teret snosi služba tretmana, odnosno vaspitno osoblje koje kroz svoje aktivnosti treba da ima sve relevantne informacije u vezi s osuđenom osobom i njegovim partnerom, da prepozna stvarni interes odluke o sklapanju braka, kažu u tom ministarstvu.

Naglašavaju kako se "neće udovoljiti zahtjevu osuđene osobe koja želi da sklopi brak samo iz određenih interesa u smislu mogućnosti korištenja slobodnih posjeta".

Zakonom i drugim podzakonskim aktima nije propisano da li osuđene osobe koje se nalaze na izdržavanju kazne zatvora imaju mogućnost da se samo građanski vjenčaju ili imaju mogućnost i na vjersko vjenčanje. Odluka o odobravanju vjenčanja, bilo samo građanskog ili građanskog i vjerskog prije svega zavisi od tretmana koji se provodi prema osuđenoj osobi, činjenici da li koristi pogodnosti van kazneno-popravne ustanove ili ne i slično.

Prema podacima Ministarstva pravde RS-a, u svakoj kazneno-popravnoj ustanovi postoje prostorije za zadovoljavanje vjerskih potreba u kojima se mogu obaviti svi vjerski obredi, pa tako i vjenčanja.

Po odobrenju rukovodioca kazneno-popravne ustanove, a zavisno od klasifikaciono-stimulativne grupe u koju su raspoređeni na osnovu ponašanja i vladanja, u skladu s Pravilnikom o kućnom redu za izdržavanje kazne zatvora osuđenim osobama, jednom mjesečno može se dozvoliti slobodna posjeta bračnog druga.

Bračni drug koji dolazi u slobodnu posjetu mora imati vjenčani list koji nije stariji od šest mjeseci ili urednu potvrdu o vanbračnoj zajednici, izdatu od nadležnog organa socijalnog staranja. Slobodna posjeta obavlja se u namjenskoj prostoriji kazneno-popravne ustanove, bez nadzora službenih osoba.