BiH
13

U "Zajedničkom naporu" učestvuje 1.800 vojnika OS BiH i EUFOR-a

FENA
U radnoj operaciji "Zajednički napor 2014“ u Bosni i Hercegovini trenutno učestvuje oko 1.200 vojnika Oružanih snaga BiH i 600 pripadnika EUFOR-a.

Oni s helikopterskim jedinicama, 200 kamiona, 34 građevinske mašine, 50 kontejnera za smještaj evakuiranog stanovništva, uz raspolaganje dva pontonska mosta, zajedno rade na području cijele BiH na čišćenju terena, dostavi hrane, deratizaciji, a sve snage koncentrirane su na područja zahvaćena poplavama u tokovima rijeka Bosna, Sava i Drina.

Na području općine Žepče pripadnici Oružanih snaga BiH i EUFOR-a i danas rade na raščišćavanju terena i izgradnji puta za Gornju Golubinju. Oko 60 pripadnika EUFOR-a i isto toliko pripadnika Oružanih snaga BiH boravit će na ovom području još nekoliko dana, a onda će se zaputiti u druge krajeve pogođene poplavama da bi i tamo pružili podršku i učestvovali u saniranju šteta.

Od prošlog petka, kada je startala operacija "Zajednički napor 2014" za pomoć civilnim strukturama na saniranju šteta od poplava u Bosni i Hercegovini, pomoć je stigla u nekoliko općina na području ZDK-a i prvi rezultati njihovog nesebičnog rada su već vidljivi.