BiH
4

U Vojnom komitetu EU u Briselu očekuju dobre rezultate BiH

FENA
Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, zamjenik ministra odbrane Živko Marjanac i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general Jeleč sa saradnicima primili su danas u Ministarstvu odbrane generala Patricka de Rousiersa, predsjedavajućeg Vojnog komiteta Evropske unije.

U pratnji generala de Rousiersa bili su komandant snaga EUFOR-a u BiH, brigadni general Dieter Heidecker, brigadir Thomas Widrich, politički savjetnik komandanta EUFOR-a, pukovnik Simone Coccia, specijalni savjetnik predsjedavajućeg Vojnog komiteta EU i kapetan Enwige Auber, ađutant generala Rousiersa.

Vojni komitet Evropske unije uspostavljen je 2001. godine i to je najviše vojno tijelo uspostavljeno u okviru savjeta.

Taj komitet sastavljen je od načelnika generalštabova zemalja članica EU, a general Rousiers je na njegovom čelu od 6.11. 2012. godine.

On je ujedno i vojni savjetnik za sva vojna pitanja Visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton i primarna je osoba s operativnim komandantima EU vojnih operacija.

Ministar odbrane BiH je tokom susreta informirao generala Rousiersa o aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH koje realiziraju u okviru redovnih zadataka, kao i o aktivnostima i učešću naših pripadnika u operacijama podrške miru.

Ministar Osmić je naglasio činjenicu da prisustvo međunarodne zajednice u BiH u praktičnom, ali i u psihološkom smislu značajno doprinosi stabilnosti zemlje i da prisustvo NATO štaba i EUFOR-a znači bezrezervnu podršku procesu euroatlanskih integracija naše zemlje.

Ministar Osmić tom prilikom je istakao veliki doprinos EUFOR-a u razvoju samostalnih i samoodrživih kapaciteta obuke jedinica OS BiH i izrazio nadu da će BiH vrlo brzo potpisati sporazum sa EU o učešću OS BiH u operacijama upravljanja kriznim situacijama EU.

Gosti iz Brisela su informirani i o aktivnostima MO i OS BiH vezanim za rješavanje pitanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, procesu deminiranja na cijelom području Bosne i Hercegovine i našem aktivnom pristupu i angažmanu u okviru regionalnih inicijativa.

"Ministar odbrane BiH izrazio je nadu da će naši prijatelji i partneri iz Evropske unije i dalje podržavati naš reformski put, te savjetodavno i prijedlozima pomoći da naša zemlja napravi pozitivne pomake u procesu priključenja EU i NATO-u", saopćio je Ured za odnose s javnošću MO BiH.

General Rousiers je zahvalio ministru odbrane za prijem i odvojeno vrijeme i istakao da su načelnici generalštabova zemalja EU informirani o dostignutim rezultatima reforme odbrane u BiH, ali da očekuju daljnji progres i napredak, naročito kad je u pitanju rješavanje viškova naoružanja i municije.

Naglasio je da će EU nastaviti pomagati Bosni i Hercegovini na putu ka punopravnom članstvu u tu asocijaciju i da će, kroz angažman i misiju EUFOR-a u BiH, učiniti i dodatne napore da bi Oružane snage BiH uključili u operacije kolektivne sigurnosti u okviru snaga EU.

"Na kraju razgovora, ministar odbrane BiH još je jednom iskazao punu opredjeljenost institucija odbrane da sarađuju sa EU i NATO-om jer nema alternative našem putu u euroatlanske integracije i benefitima koji proizilaze iz članstva u tim organizacijama", navodi se.

Tokom posjete BiH, general Rousiers posjetit će lokaciju OS BiH za skladištenje municije "Krupa" kod Hadžića s ciljem uvida u napredak po pitanju skladištenja i rješavanja viškova naoružanja i municije.