BiH
10

U vojnim objektima zbrinuto 600 osoba

Klix.ba
Bosanski vojnici u službi pomoći građanima (Foto: F. K./Klix.ba)
Bosanski vojnici u službi pomoći građanima (Foto: F. K./Klix.ba)
Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine angažirani su svim raspoloživim kapacitetima na poplavljenim područjima u našoj zemlji.

Kako je za Klix.ba kazala glasnogovornica Ministarstva odbrane BiH, Uma Sinanović, pripadnici OS BiH su angažirani u općinama Bijeljina, Travnik, Maglaj, Derventa, Zvornik, Prijedor, Banja Lukja, Modriča, Kotor Varoš, Žepče, Zenica, Bosanski Šamac, Sanski Most, Brčko, Odžak, Orašje i druge.

Angažirano je 300 ljudi, 176 čamaca, saniteti, mašine... U cilju operativnosti i uštede goriva planirano je da se helikopteri iz Banje Luke, Prijedora i Rajlovaca prebace na civilni aerodrom u Tuzli. Na poplavljenim područjima djeluje vod oružanih snaga od 40 ljudi koji je na usluzi.

"Kapaciteti za prihvat civila u Bijeljini su već popunjeni. Ostali smještajni kapaciteti su spremni prihvatiti ostatak ljudi. Na vojnim lokacijama je smješteno 600 civila. Civili se smještaju na naše vojne lokacije", rekla je Sinanović.

Pripadnici OS BiH kontinuirano vrše dotur hrane, lijekova, sanitestkog materijala, vrši se evakuacija ugroženog stanovništva. Pomoć se pruža zračnim snagama, kopnenim snagama, inženjerijskim mašinama i svim raspoloživim sredstvima.

"Trenutno djeluju četiri helikoptera OSBiH. Helikopter OS BiH je danas izvršio evakuaciju oko 20 lica sa reona Bistrica, Šerići, Orhovica, Željezno Polje. Među njima su trudnice, djeca, nepokretne osobe, osobe koje moraju ići na dijalizu, dvije sa unutašnjim krvarenjem", kazala je Sinanović.