BiH
12

U Vlasenici klanjana dženaza za pet žrtava ubijenih 1992. godine

FENA
Foto: Arhiv/Anadolija
Foto: Arhiv/Anadolija
Na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici danas je klanjana kolektivna dženaza za pet žrtava iz tog kraja koje su ubijene 1992. godine.

Riječ je o 12. kolektivnom ukopu ubijenih u proteklom ratu na vlaseničkom području, a ukopani su Edis Hajdarević (1985.), Dijan Dragić (1975.), Sakib Saračević (1963.), Salko Merić (1958.) i Duda Dautović (1924.).

Dženazu namaz je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, u prisustvu oko 1.500 Bošnjaka povratnika iz raznih dijelova BiH.

Glavni imam Nurudin ef. Grahić kazao je za Fenu da je cijeli program kolektivne dženaze prošao u najboljem redu i bez incidenata, te da su jedini problem bile vremenske neprilike.

"Morali smo zbog vremenskih neprilika promijeniti protokol i malo pomjeriti satnice, te nije bilo klanjanja podne namaza, već je klanjanje dženaze počelo odmah po dolasku reisa, muftije tuzlanskog, velikog broja imamama s područja tuzlanskog muftijstva, te predstavnika federalnog nivoa vlasti", kazao je on.

Reisu-l-ulema Husein ef. Smajić u prigodnom kraćem govoru podsjetio je na zločine počinjene na vlaseničkom području tokom proteklog rata, posebno izdvojivši kao strašnu činjenicu ubistvo sedmogodišnjeg dječaka, koji je s ostale četiri žrtve danas ukopan.

Dženazi je prethodilo polaganje cvijeća na mezarju Rakita u prisustvu delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, Saveza logoraša u BiH, porodica šehida, te drugih udruženja i nevladinih organizacija.

Svih pet žrtava ekshumirano je iz masovne grobnice Ogradice, koja je otvorena 2003. godine. Iz ove grobnice su ekshumirana ukupno 232 tijela, od kojih je 112 kompletnih i 120 nekompletnih tijela. Radi se o sekundarnoj masovnoj grobnici iz koje je ukupno identifikovano 155 tijela.

U etničkom čišćenju i genocidu ubijeno je oko 2.600 stanovnika Vlasenice, a od toga 265 djece.

Prema nekim podacima, 863 Vlaseničana su stradala u genocidu u Srebrenici. Oko 700 žena iz Vlasenice je prošlo kroz torture, a mnoge su silovane.