BiH
0

U Vladi FBiH održan sastanak o zbrinjavanju otpada

FENA
U zgradi Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je održan radno-konsultativni sastanak o zbrinjavanju otpada u FBiH.

Skupom je predsjedavao premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, a uz federalnu ministricu okoliša i turizma Branku Đurić i članove njenog stručnog tima prisustvovali su i predstavnici Akademije nauka i umjetnosti BiH, kao i kompanije Grizelj d.d. iz Sarajeva, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Današnja rasprava o upravljanju otpadom u BiH , kako je rečeno, bila je uvod u ozbiljniju implementaciju projekata uklanjanja optada u skladu sa direktivama i standardnima EU.

Učesnici su saglasni da to zahtjeva multidisciplinarnu i sveobuhvatnu saradnju unutar nauke, struke i privrede. Samo u tom okviru, kako je rečeno, moguće je postići rezultate u zaštiti životne sredine i efikasnom uklanjanju svih vrsta otpada.

Upozoreno je i na opasnosti od epidemija i zaraza ako se blagovremeno ne poduzmu koraci na efikasnom uklanjanju animalnog otpada koji zagađuje gotovo sva područja u Federaciji BiH.

Premijer Nikšić je ukazao na značaj zaštite životne sredine i obećao podršku Vlade i Federalnog ministarstva okoliša i turizma projektima organiziranog upravljanja otpadom prema EU standardima.